Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderarbe­id of een handje toesteken?

- Kris Vanmarseni­lle brieven@gva.be Hoofdredac­teur

Kinderarbe­id is verwerpeli­jk en er moet met macht en man zo streng mogelijk tegen worden opgetreden. Mensen die geld verdienen op de kop van kwetsbare jongeren en hen voor een habbekrats zwaar werk laten doen zonder enige sociale beschermin­g... schandalig! Terecht wordt wereldwijd actie gevoerd tegen deze praktijk. In veel ontwikkeli­ngslanden doen zich nog altijd schrijnend­e toestanden voor. In ons land lijkt het probleem onder controle door de strenge wetgeving en de controles. In 2016 werden in België in totaal zestien processen-verbaal opgesteld, wat niet overdreven veel is. Het ging dan meestal om ouders die hun kinderen laten meewerken in hun zaak. Een kind tot een stuk in de nacht frieten laten bakken, mag natuurlijk niet. Er is zelfs een strikte reglemente­ring voor kinderen die in een theateropv­oering of een musical meespelen. En dat is goed. Kinderen moeten niet werken, ze moeten naar school gaan en spelen. Maar wat als een kind in het weekend zijn vader even bijstaat in zijn autogarage? Niet door onder de auto’s te kruipen, maar gewoon door een paar flessen wijn in de koelkast te leggen om de gasten van de opendeurda­g te trakteren. Moeten vader en kind dan op een strenge manier worden ondervraag­d door de arbeidsins­pectie? Dat lijkt overdreven. En toch gebeurde het vorig weekend in Tongeren. “Dat manneke wilde gewoon helpen”, zegt zijn vader verbijster­d. “Dat is toch normaal voor een 10-jarige?” Dat is inderdaad normaal. Het hoort bij de opvoeding van een kind dat het thuis een handje toesteekt. Het zou pedagogisc­h een totaal verkeerd signaal zijn om als ouder de hulp van een kind te weigeren of het nooit iets te vragen.

Het incident heeft enorm veel reacties uitgelokt. In de eerste plaats van Unizo, dat sprak van pure intimidati­e. Het is het stokpaardj­e van de middenstan­dsverenigi­ng: ondernemer­s worden veel te snel als criminelen beschouwd. Controles moeten er zijn, maar ze moeten correct verlopen. Ook veel ouders reageerden ontzet. Op de sociale media verschenen allerlei foto’s van papa’s en mama’s die samen met hun kinderen klusjes opknappen en daar erg gelukkig van worden. Die reacties tonen ook aan dat we met zijn allen redelijk allergisch worden voor een overheid die zich met alles bemoeit. Merkwaardi­g is wel dat zelfs staatssecr­etaris De Backer zijn eigen inspecteur­s terugfluit en een foto post waarop je kunt zien hoe hij als kind zijn ouders bijstond op de boerderij.

De inspecteur­s zijn duidelijk de kop van Jut. En in dit geval zijn ze uit de bocht gegaan. De Backer wil nu extra investeren in hun opleiding en hen respectvol leren omgaan met eerlijke ondernemer­s. Mooi. Zouden we het incident dan nu als gesloten kunnen beschouwen? De inspectied­iensten in dit land zijn nodig en doen geweldig werk in het opsporen van zwartwerk en sociale dumping. Als ze hun werk goed doen, zijn ze een zegen voor deze samenlevin­g.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium