Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jambon kookt menu aan huis

Minister en zijn chef-kok staan te koop op eBay voor Kom op tegen Kanker

- SYLVIA MARIËN www.nva. be/veiling

Ooit aan gedacht om minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) aan het werk te zetten in uw keuken? Nu kan het, als u tenminste een mooie som veil hebt voor Kom op tegen Kanker. Bieden kan op eBay.

Voor de duidelijkh­eid: de vicepremie­r komt niet zomaar uw afwas doen, er gaat wel degelijk een etentje aan vooraf. Daarom brengt hij zijn kabinetsko­k Yves Verstrepen mee. “De hoogste bieder zal kunnen genieten van een viergangen­diner voor vier personen, met aperitief en aangepaste wijnen”, zegt Verstrepen. “Ik bereid alles op voorhand voor en de afwerking zal ter plekke in de keuken gebeuren. Meneer Jambon zal ik dan inschakele­n als maître om de mensen te bedienen (lacht).”

Minister Jambon houdt van lekker eten met een goed glas wijn erbij, zegt Verstrepen, maar hij let ook op zijn lijn. Politiek bedrijven betekent ook vaak lunchen en dineren met mensen en dan is het risico dat de kilo’s eraan vliegen. Daarom houdt de chef-kok het graag licht als hij kookt voor zijn baas en zijn gasten. “Vanmiddag (giste

ren, red.) bijvoorbee­ld maakte ik een aspergesoe­pje met grijze garnalen en gerookte zalm en als hoofdgerec­ht grietbot met een kreeftensa­usje, broccolimo­usseline en lentegroen­tjes. Achteraf is er koffie, maar geen dessert.”

Beste viskok van België

Het mag duidelijk zijn dat Verstrepen, die 44 is en in Dendermond­e woont, een vischef is. Jaren geleden runde hij visrestaur­ant De Schalmei aan het racecircui­t van Zolder en kreeg toen de titel ‘Beste Viskok van België’. “We haalden toen 14 op 20 in Gault&Millau en drie vorken in de Michelingi­ds.” Later ging hij aan de slag in het clubrestau­rant van Millennium Golf in Paal-Beringen. Zijn kokscarriè­re startte hij in het Antwerpse Hilton en Dock’s Café. “De horeca is een zware stiel en op een ge- geven moment had ik het gehad”, zegt Verstrepen. “Ik sollicitee­rde bij de start van het kabinet en sinds 2,5 jaar werk ik dus hier. Ik kende meneer Jambon niet, maar het klikt en dat is ook belangrijk.”

Carte blanche

Verstrepen staat helemaal alleen in de keuken en elke dag is er verse soep voor het personeel. Daarnaast kookt hij wanneer de minister gasten heeft voor een vergaderin­g, meestal ’s middags en meestal warm. Verstrepen krijgt volledig carte blanche, “maar ik weet dat ik meneer Jambon altijd plezier kan doen met een goed stuk vis. Al heeft hij zeker ook eens graag een lekker stukje vlees.”

“Alleszins eet hij altijd heel smakelijk, met veel plezier en dat geeft voldoening. Hij eet graag en weet graag wat hij eet. Hij neemt er ook de tijd voor, meestal anderhalf uur. Hij is een rustige genieter.”

Ook De Wever en Muyters te koop

Gisteren hadden Jambon en Verstrepen vijftien eBay-biedingen binnen, met als hoogste bod 760 euro. Bieden kan nog tot 18 mei.

Ook partijgeno­ten van Jambon zijn te koop ten voordele van Kom op tegen Kanker. N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeest­er Bart De Wever neemt de hoogste bieder bijvoorbee­ld mee het dak van het Antwerps stadhuis op. Minister Philippe Muyters komt net als Jambon koken aan huis, maar dan zonder chef. Hij maakt paella voor tien personen.

YVES VERSTREPEN

Kabinetsko­k Jan Jambon “Meneer Jambon eet altijd heel smakelijk. Hij is een rustige genieter.”

 ??  ?? Minister Jan Jambon en zijn
chefkok Yves Verstrepen.
FOTO RR
Minister Jan Jambon en zijn chefkok Yves Verstrepen. FOTO RR
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium