Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De kans bestaat dat ik terugkeer”

Lien De Decker houdt het bob sleeën (even) voor bekeken

- KARIN DE RYCK

De 23jarige Lien De Decker stopt (tijdelijk?) als pilote bij de Belgian Bullets. Vijf jaar lang zette ze alles op de combinatie topsport en universita­ire studies criminolog­ie, maar dat blijkt nu niet langer haalbaar.

“De beslissing nemen om te stoppen, was voor mij heel moeilijk omdat ik mijn teamgenote­n en de sfeer aan de bobsleebaa­n zal missen”, aldus Lien De Decker. “Maar ik heb wat meer tijd voor mezelf nodig. De afgelopen vijf jaar bestond mijn leven letterlijk enkel uit trainen en werken voor school. Aangezien mijn kans op deelname aan de Olympische Spelen in Pyeongchan­g zo goed als onbestaand­e is, is dit een ideaal moment om het bobsleeën even los te laten en meer tijd te spende- ren met familie en vrienden. Misschien ga ik ook wat reizen.”

“Toen ik begon met bobsleeën, kwam ik net van de middelbare school en had ik amper iets van de wereld gezien. Ik was net achttien jaar geworden en werd in een wereld gedropt waarin veel verantwoor­delijkheid werd gevraagd. De grootste les die ik heb geleerd, is dat je niets voor niets krijgt. Ik heb leren werken voor wat ik wil.”

Veel steun gekregen

“Mijn mooiste herinnerin­gen zijn mijn deelname aan het WK in Igls in 2016 en de World Cup in Winterberg afgelopen jaar. De sfeer in Winterberg is uniek. Ik moest als eerste starten op mijn allereerst­e World Cup ooit voor een quasi volledig Belgisch publiek, echt een kippenvelm­oment. De vele mooie herinnerin­gen met het team zullen me eeuwig bijblijven.”

Toch zal sport een belangrijk deel blijven in het leven van De Decker. “Ik zal altijd blijven sporten. Een carrière in de sport ambieer ik niet direct, maar zeg nooit nooit. Misschien vind je me over enkele jaren langs een bobsleebaa­n terug of ga ik verder onderzoek doen naar dopinggebr­uik. De steun die ik de afgelopen weken heb gekregen, is ongezien. Pas nu besef ik hoeveel mensen mij de afgelopen jaren hebben gesteund en gevolgd. De kans dat ik terugkom, bestaat nog altijd. Hoe groot die kans is, zal ik de volgende weken en maanden ontdekken. Nu wil ik de komende weken eerst vooral genieten van wat mentale en fysieke rust.”

 ??  ?? Lien de Decker (rechts) samen met Nel Paulissen begin januari van dit jaar aan het werk tijdens de Wereldbeke­r in Winterberg.
Lien de Decker (rechts) samen met Nel Paulissen begin januari van dit jaar aan het werk tijdens de Wereldbeke­r in Winterberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium