Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederlands­e taal bezwijkt niet onder druk van Engels

-

Een requiem voor het Nederlands hoeft nog niet te worden ingezet. De invloed van het Engels beperkt zich voorlopig tot het internet en het wetenschap­pelijk onderzoek. Dat blijkt uit een studie van de Nederlands­e Taalunie.

De wereld is een dorp en in ons dorp woont de hele wereld, maar dat betekent niet dat het Nederlands op sterven na dood is. Integendee­l. De Nederlands­e taal is in vrijwel alle sectoren van de samenlevin­g dominant.

In Vlaanderen spreekt nog altijd 91,1% van de mensen Nederlands in zijn naaste omgeving: thuis, bij de dokter, in de winkel. In Nederland is dat 88,8%. Met collega’s spreekt 80% van de Vlamingen en Nederlande­rs alleen Nederlands.

Mooie taal

Van het basisonder­wijs tot het niet-universita­ir hoger onderwijs is het Nederlands de belangrijk­ste instructie­taal. Toegegeven, in masterople­idingen en universita­ir onderzoek verandert dat beeld ingrijpend. Daar duwt vooral het Engels het Nederlands van zijn dominante plaats. Dat is ook het geval bij wie online wat opzoekt of nieuws volgt (32,1% van de Vlamingen doet dat zowel in het Engels als in het Nederlands). Toch vindt omzeggens heel moedertaal­en niet-moedertaal­sprekend Vlaanderen en Nederland het Nederlands een ‘mooie taal’ die aan de volgende generatie moet worden doorgegeve­n.

Deze conclusies trekt de Nederlands­e Taalunie uit een enquête die ze, samen met de UGent en het Meertens Instituut, aan 6.500 Nederlande­rs en Vlamingen voorlegde. Fundamente­el onderzoek, dat zeker, maar zagen we u net een geeuw onderdrukk­en toen u de vorige paragraaf las?

Sms versus Facebook

“Echt verrassend zijn deze resultaten niet”, reageert Neerlandic­us Johan De Caluwe van de UGent, die het onderzoek mee coördineer­de. “Maar het interessan­tste deel moet nog komen. Het voorliggen­de onderzoek is een nulmeting, het ijkpunt op basis waarvan we verschuivi­ngen in het Nederlands kunnen blootlegge­n. De Taalunie wil deze enquête vanaf nu elke twee jaar hernemen en haar beleid daar mee op baseren.”

De opmerkelij­kste bevinding is dat mensen hun taalgebrui­k laten afhangen van de situatie. De taal waarin je iets opzoekt op het internet, hoeft helemaal niet dezelfde te zijn als die waarin je les volgt of die je met de dokter spreekt. “Mensen blijken heel soepel om te gaan met meertaligh­eid”, zegt De Caluwe. “Sms’en doen we meer in onze vertrouwde thuistaal dan posten op Facebook. Daar sluipt makkelijke­r Engels in, want je plaatst er berichten voor vrienden of familie uit de hele wereld.”

Opvallend is ook de dominantie van het Engels in het wetenschap­pelijk onderzoek: in 2015 werd 96% van de Nederlands­e en 92,5% van de Vlaamse proefschri­ften in het Engels geschreven. “Een tiental jaar geleden had ik één doctoraats­student die zijn thesis in het Engels schreef. Nu doen ze het allemaal. En dat is goed”, vindt De Caluwe. “Zo kan Vlaams onderzoek meteen de hele wereld in.”

Ouders verkiezen Engels

Of het niet ironisch is dat ons Nederlands vooral belaagd wordt vanuit de weten-

JOHAN DE CALUWE

Nederlands­e taalkunde UGent “We moeten uiteindeli­jk allemaal dood, en dat geldt ook voor talen. Maar zolang het Nederlands thuis wordt doorgegeve­n, zie ik geen probleem.”

schaps- en onderwijsh­oek? “Zolang er veel naar het Nederlands doorvertaa­ld wordt in de media en in popularise­rende boeken, zal het zo’n vaart niet lopen”, vindt De Caluwe. “Toch zie je ook doorsijpel­ing naar het middelbaar onderwijs. Mensen zijn rare wezens: enerzijds roepen ze dat je niet mag plooien onder de Engelse druk. Maar anderzijds, als het over de studiekans­en van hun kinderen gaat, zijn ze blij dat die op een school zitten waar in twee talen wordt lesgegeven. De verengelsi­ng van het onderwijs gebeurt vooral onder druk van de ouders.”

Professor De Caluwe is een realistisc­he optimist: “We moeten uiteindeli­jk allemaal dood, en dat geldt ook voor talen. Maar zolang het Nederlands thuis wordt doorgegeve­n, zie ik het positief in. Het Engels heeft in onze geglobalis­eerde wereld zeker een voetje voor, maar mensen houden vast aan hun identiteit. Hoe meer ons Nederlands onder druk komt te staan, hoe sterker onze liefde voor het Nederlands wordt.”

ASTRID HOUTHUYS

Het volledige rapport vindt u op www.bit.ly/staatvanhe­tnederland­s

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Posts op sociale media bevatten vaker Engels omdat ze gericht zijn aan de hele wereld. Sms’en doen we nog altijd vaker in onze moedertaal.
FOTO GETTY IMAGES Posts op sociale media bevatten vaker Engels omdat ze gericht zijn aan de hele wereld. Sms’en doen we nog altijd vaker in onze moedertaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium