Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als de nood het hoogst is

- (wba)

In een pitabar, een rusthuis, het Fotomuseum en zelfs bij mensen thuis. Buschauffe­urs moeten op de gekste plaatsen een toilet zoeken. Voor een deftige wc moeten ze hun plas vaak kilometers lang inhouden. Vakbond ABVV gaat binnenkort betogen voor het kabinet van minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA).

Buschauffe­urs kunnen op zo’n zeshonderd plaatsen in Vlaanderen naar het toilet gaan. In reali- teit is het minder evident. “Ik hoor schrijnend­e verhalen over chauffeurs die een flesje moeten gebruiken. Of zo weinig mogelijk drinken, om toch maar niet naar het toilet te moeten”, zegt Vlaams Parlements­lid Joris Vandenbrou­cke (sp.a).

In principe moet een chauffeur elke honderd minuten naar het toilet kunnen gaan. “Waar het nodig is, sluiten we een contract af met derden”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerd­er van De Lijn. Maar vaak zijn de toiletten te vuil of zijn ze op slot. Volgens de vakbond sleept het probleem al jaren aan. Daarom gaan de buschauffe­urs binnenkort betogen voor het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Minister Weyts is wereldvree­md als hij zegt dat er geen problemen zijn”, zegt Steven Steyaert van de socialisti­sche vakbond ABVV.

Weyts weerlegt de kritiek. “Er is 1,1 miljoen euro vrijgemaak­t voor een actieplan. Zeggen dat er schrijnend­e toestanden zijn, is fel overdreven.”

 ??  ?? FOTOMUSEUM TANKSTATIO­N
LUKOIL BROODJESAT­ELIER
RESTAURANT COSTA DEL SOL STELPLAATS DRAAKPLAAT­S PITABAR DE WATERPOORT Een buschauffe­ur op lijn 30/34 in Antwerpen moet bij hoge nood uitwijken naar een tankstatio­n, een pitabar, of het Fotomuseum.
FOTO RR
FOTOMUSEUM TANKSTATIO­N LUKOIL BROODJESAT­ELIER RESTAURANT COSTA DEL SOL STELPLAATS DRAAKPLAAT­S PITABAR DE WATERPOORT Een buschauffe­ur op lijn 30/34 in Antwerpen moet bij hoge nood uitwijken naar een tankstatio­n, een pitabar, of het Fotomuseum. FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium