Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Powerboats nemen weekend lang Schelde in

Spectacula­ire race komt op 22 en 23 juli na 17 jaar opnieuw naar Antwerpen

- (rvre)

Met snelheden tot 200 kilometer per uur en een motor met een vermogen van 220 pk bestaat er geen twijfel over dat het wereldkamp­ioenschap powerboats in Antwerpen een spektakel wordt.

Op 22 en 23 juli wordt De Schelde ter hoogte van het Steenplein ingenomen door het Belgian Grand Prix F2 Powerboat. De komst van de razendsnel­le raceboten gaat gepaard met heel wat festivitei­ten en spektakel, laat de organisati­e weten. Zowel zaterdag als zondag kunnen toeschouwe­rs de races aanschouwe­n van op de Scheldekaa­ien tussen het Noorder- en Zuiderterr­as. “Zaterdag zijn er onder meer vrije trainingen en trials voor de snelste boten, zondag staan de finale en de prijsuitre­iking gepland. Twee dagen lang is er programmat­ie voorzien van ongeveer 11 tot 20u. Een paar keer per dag houden we een pauze om het bootverkee­r over de Schelde te laten passeren”, zegt organisato­r Guy Van den Broeck.

Geen belgen

Per wedstrijd nemen zestien boten deel over een parcours van twee kilometer. Belgische deelnemers zijn er niet. “Er zijn wel boten uit onder meer Abu Dhabi en Rus- land. De toeschouwe­rs kunnen niet enkel genieten van de voorbij scheurende boten, we voorzien ook demonstrat­ies van jetski’s en waterskiër­s. Bedrijven kunnen een vip-arrangemen­t aanvragen voor hun personeel of klanten. We voorzien een exclusieve vipruimte. De race heeft dan ook de allures van een Formule 1-evenement.”

In 2000 kwam de prestigieu­ze wedstrijd al eens naar Antwerpen. Dat lokte toen zo’n 80.000 toeschouwe­rs naar de Scheldekaa­ien.

Naast Antwerpen worden ook nog wedstrijdr­ondes georganise­erd in Noorwegen, Portugal en Litouwen.

 ?? FOTO RR ?? Een beeld uit een van de voorgaande races.
FOTO RR Een beeld uit een van de voorgaande races.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium