Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ons vuurwerk is nog lang niet allemaal afgestoken”

Evenemente­nruimte Ampere blaast 2 kaarsjes uit en blikt terug op geslaagde periode

-

Als creatieve evenemente­nruimte met een ruim aanbod aan nachtbrake­rij lijkt het wel alsof Ampere sinds jaar en dag deel uitmaakt van het Antwerpse muzikale leven. Toch blaast de club dit weekend pas twee kaarsjes uit. Tijd om een balans op te maken en vooruit te blikken. “Want wij zijn een work in

progress.”

Openen deed de club onder de treinspore­n twee jaar geleden met klepper Laurent Garnier. En dat is sindsdien de maatstaf gebleven. Tal van legendes deden Ampere aan en keerden nadien maar al te graag terug. “Dat is het mooiste compliment dat je kan krijgen, dat artiesten vlak na hun optreden vragen om een nieuwe datum te prikken. Dan weet je dat je goed bezig bent”, zegt zaakvoerde­r Joachim Marijnen.

“Nu al kunnen we op veel momenten met trots terugblikk­en. Enkele weken geleden nog mochten we de grondlegge­r van de hedendaags­e dj-technieken, Grandmaste­r Flash, ontvangen. Voor mij persoonlij­k was dat een hele eer, net zoals het optreden van één van de leden van Kraftwerk. Daarnaast stonden hier al heel wat internatio­nale pioniers, helden en opkomend talent binnen het brede spectrum van de elektronis­che muziek.”

Toch blijft Ampere een underdog in de Antwerpse muziek- en uitgaanswe­reld. “En dat vinden we helemaal niet erg. We hebben al hoge ogen gegooid, maar ons vuurwerk is nog lang niet allemaal afgestoken. Er kan nog een heel nieuw publiek aangeboord worden, want Ampere is nog steeds in opbouw. We zitten lang niet aan onze limiet.”

En dat geldt ook op muzikaal vlak. “Wanneer we grote namen uitnodigen, moeten die een educatieve waarde hebben. Het moeten helden zijn die jonge mensen bij ons van dichtbij en voor meerdere uren aan het werk willen zien. De dj’s die hier draaien moeten ambachtsma­nnen zijn, geen ‘laptop-dj’s’. Ook jong talent willen we een podium blijven bie- den. We willen onszelf steeds heruitvind­en en in plaats van trends te volgen, ze mee proberen creëren. Het is onze taak om de vinger aan de pols te houden en te zien wat er leeft in de stad en onder de jongeren, zonder oogkleppen op”, legt Marijnen uit.

Verankeren in buurt

Maar Ampere heeft meer in zijn mars. Na twee jaar is het tijd om verder te kijken. Dat blijkt uit de vele toekomstpl­annen die Marij- nen op tafel gooit. “Want we zijn niet enkel een club, maar ook een creatieve zaal. In de nabije toekomst zullen we daarom meer livemuziek programmer­en. Dat gaat dan van elektronic­a-artiesten die live komen spelen tot opkomende bands die zichzelf een weg naar de grote festivalpo­dia banen, of gevestigde bands die hier een intieme sessie willen komen spelen.”

Daarnaast wil de ruimte zich verankeren in de buurt. “Als vzw gaan we verschille­nde jeugdiniti­atieven ondersteun­en en dat niet enkel op muzikaal vlak. We willen een bijdrage leveren aan de ontwikkeli­ng van de Antwerpse jeugd.”

En in dat opzicht nemen ze ook het heft in eigen handen. “Want na de zomermaand­en gaan we van start met een programma voor jonge kinderen op woensdagna­middag. Hier kunnen ze in aanraking komen met creativite­it, kunst en muziek.” De zaal en de spoorwegtu­nnel zullen verder ook worden opengestel­d voor activiteit­en voor en door de 2018buurt.

Platenzaak

Maar Ampere gaat ook uitbreiden, met een café en platenzaak. “Vanaf september kun je hier terecht voor koffie, ontbijt en lunch. Onze platenzaak zal dan weer een reflectie worden van wat we programmer­en. Voor limi

ted vinyl only releases, maar ook voor de klassieker­s die je als liefhebber echt in je kast wil hebben, moet je zeker eens langskomen. De helft van ons aanbod zal je overigens online niet terugvinde­n.”

En last but not least zal Ampere zichzelf ook vertegenwo­ordigd zien tijdens de volgende editie van Laundry Day. “Daar gaan we een podium hosten, iets waar we nu al erg naar uitkijken.” Maar eerst staat nog de hele maand mei in het teken van hun tweejarig bestaan. Te beginnen met zaterdag. Dan maken internatio­nale artiesten Sanja Moonear, Rhadoo en Barac hun opwachting.

ELIEN VAN WYNSBERGHE

Info en tickets: www.ampereantw­erp.com

 ??  ?? FOTO WIM HENDRIX De bende achter Ampere, met Joachim Marijnen als tweede van links. “We willen een bijdrage leveren aan de ontwikkeli­ng van de Antwerpse jeugd.”
FOTO WIM HENDRIX De bende achter Ampere, met Joachim Marijnen als tweede van links. “We willen een bijdrage leveren aan de ontwikkeli­ng van de Antwerpse jeugd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium