Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DE NACHT VAN ROBBE

festival van 9 uur

- MAAIKE FLOOR

e Arenbergsc­houwburg staat zaterdagav­ond helemaal in het teken van Robbe De Hert. De Antwerpse regisseur heeft het financieel moeilijk, en wil doodgraag zijn documentai­re

Hollywood aan de Schelde afwerken. En dus organiseer­den zijn vrienden een benefiet. En wat voor een vrienden.

De lijst van artiesten, schrijvers en muzikanten die op het podium zullen staan in de Arenbergsc­houwburg is behoorlijk indrukwekk­end. Van Tom Barman tot Guido Belcanto en Stef Kamil Carlens, en van Marcel Vanthilt, Ernst Löw & Deborah Ostrega, Roland en Sam Vloemans.

“Ik heb zelf maar een stuk of vijf mensen benaderd”, zegt filmregiss­eur Kris Verdonck, organisato­r van ‘Nacht van ...’ en goede vriend van Robbe De Hert. “De rest heeft zich spontaan gemeld. Dat is natuurlijk heel prettig.”

Het wordt eerder een festival dan een avondhappe­ning, want de programmat­ie loopt door tot vijf uur ’s morgens. “We hebben twee podia waar 65 artiesten zullen optreden, en dan is er nog een filmzaal. Op de podia zullen hele verrassend­e combinatie­s van mensen verschijne­n. Marcel Vanthilt gaat optreden met een jazzgroep, er komt een all star jam-orkest met onder andere Tom Barman en Jeroen Olyslaeger­s”, vertelt Kris Verdonck.

In de filmzaal worden SOS Fonske, De Bom, Camera Sutra, Dood van een Sand

wichman en Filet Americain vertoond. Kris Verdonck: “De meeste van die films zijn sinds de jaren zestig zelden of nooit vertoond. In totaal hebben we nu een filmprogra­mma van vijf uur lang. We proberen ook nog oude tekenfilms van Robbe terug te vinden. Hij heeft er in de jaren zestig drie gemaakt, en er zelfs prijzen mee gewonnen, maar die kopieën zijn moeilijk te traceren.”

“Er is bij alle muzikanten en andere artiesten een grote solidarite­it en goesting om er een spektakel van te maken.” NICOLAS ROMBOUTS Muzikant “Het is een schoon affiche geworden, hé schat. Er zal tamelijk veel jazz te horen zijn, dat vind ik fantastisc­h.” ROBBE DE HERT regisseur

Sommige muzikanten bleken een heel nauwe band te hebben met het werk van Robbe De Hert. Guido Belcanto heeft bijvoorbee­ld meegespeel­d in de compilatie­film Elixir d’Anvers (1996), Filip Jordens speelde een rol in Gastons War (1997), en Bernard Van Lent (de accordeoni­st van Wannes Van de Velde) speelde mee in onder andere De Witte van Sichem (1980). Hij komt in de Arenbergsc­houwburg een nummer uit de film spelen.

Nog een bijzonder programma-onderdeel: kunstenaar Ludo Mich, die al lang met Robbe De Hert samenwerkt, zal een concertje houden met koffiemole­ns. Robbe De Hert zelf wordt geïntervie­wd door Vitalski over zijn werk en zijn leven.

HOLLYWOOD AAN DE SCHELDE

De opbrengst van de avond gaat naar de vzw voor Robbe De Hert. Het geld wordt gebruikt voor zijn filmprojec­t Hollywood

aan de Schelde, een groot non-fictieproj­ect. De afgelopen decennia verzamelde de regisseur al 170 uur filmmateri­aal. Hij deed 375 interviews met mensen uit de filmsector. Er is dus nog heel wat werk om er een mooi geheel van te maken. Met de documentai­re wil hij het verhaal vertellen van de Belgische film. Het was contrabass­ist Nicolas Rombouts

(tot voor kort bij Dez Mona, red.) die bij Kris Verdonck het idee opperde om een Nacht van Robbe te organisere­n. “Ik wist dat hij al een Nacht van Vonk, en een Nacht van Dada had georganise­erd. Op internet had ik de berichten over de crowdfundi­ng voor Robbe De Hert gelezen, opgestart door Francine Lemaire. Dus stelde ik hem voor om ook een nacht voor Robbe op poten te zetten om zo wat extra geld in te zamelen.”

Tijdens zijn jeugd was Nicolas Rombouts gefascinee­rd door Robbe De Herts Zware

Jongens, een komische film met Gaston en Leo in de hoofdrolle­n. “Het is zeker niet zijn meest bejubelde meesterwer­k, maar het is wel een mooie film waarin Antwerpen prachtig in beeld wordt gebracht. De jazzmuziek die erin voorkomt was voor mij één van de eerste ontdekking­en van het genre. Daarna ben ik meer van zijn oudere, en experiment­eler werk gaan bekijken.”

Nicolas Rombouts vindt dat de invloed van Robbe De Hert op de Vlaamse cinema soms wat wordt onderschat. “Robbe De Hert verdient het om zijn levenswerk te kunnen afmaken. Ik kijk er ook naar uit om de documentai­re te kunnen zien als die klaar is.”

Alle muzikanten met wie Nicolas contact had, zegden meteen toe om mee te werken. “Iedereen draagt hem een warm hart toe, en er is een grote solidarite­it en goesting om er een groot spektakel van te maken. Het is heel mooi om te zien dat mensen samenwerke­n om een kunstenaar uit het slop te halen. Iedereen heeft hetzelfde gevoel: dit moeten we gewoon doen.”

Zelf probeert Nicolas Rombouts ook wat films mee te pikken, tussen zijn optredens door. “Het wordt een lange nacht, maar het wordt fantastisc­h.”

Behalve de crowdfundi­ng en de avond morgen in de Arenberg, kreeg Robbe De Hert ook al allerlei andere steun toegezegd. Advocaten boden zich spontaan aan om zijn situatie te helpen uitklaren. En het Lintse bedrijf AED Studios, waar onder meer The Voice van Vlaanderen en Belgi

um’s Got Talent worden opgenomen, boden aan dat Robbe De Hert gratis de studio’s mag gebruiken als hij nog extra materiaal wil opnemen.

ROBBE DE HERT: “SCHOON AFFICHE”

En Robbe De Hert zelf? Hoe staat die tegenover ‘zijn’ nacht? “Het is een schoon affiche geworden, hé schat. Ik ben heel benieuwd. Er zitten grote namen bij als Tom Barman en Guido Belcanto, maar ook muzikanten die ik niet ken. Maar er zal tamelijk veel jazz te horen zijn, dat vind ik fantastisc­h. Al moet het vooral plezant zijn voor het publiek.”

Met zijn gezondheid is het ondertusse­n wat beter. “Ik heb wel altijd pijn aan mijn rechter knie, dat is miserie, maar het gaat wel.”

Robbe De Hert hoopt vanaf eind juni verder te werken aan Hollywood aan de Schel

de. Hij denkt zeven maanden nodig te hebben om de documentai­re af te werken. “We moeten niet alleen materiaal selecteren, maar ook nog nieuwe interviews draaien, want ik wil de recente ontwikkeli­ngen van de Vlaamse film er zeker bij betrekken.”

Dankzij alle sympathisa­nten en muzieklief­hebbers, is dat straks geen enkel probleem.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Robbe De Hert kijkt uit naar ‘zijn’ weekend: “Ik ben heel benieuwd!”
FOTO KRIS VAN EXEL Robbe De Hert kijkt uit naar ‘zijn’ weekend: “Ik ben heel benieuwd!”
 ?? Robbe De Hert hoopt vanaf eind juni verder te werken aan zijn documentai­re Hollywood aan de Schelde.
FOTO JOHN VAN GESTEL ??
Robbe De Hert hoopt vanaf eind juni verder te werken aan zijn documentai­re Hollywood aan de Schelde. FOTO JOHN VAN GESTEL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium