Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geboortere­gister “Erken doodgebore­n kind”

Alice Tijssen tracht met 17.600 handtekeni­ngen bij minister Geens wet te laten aanpassen

-

Alice Tijssen uit Boechout heeft meer dan 17.600 handtekeni­ngen verzameld om ervoor te ijveren dat doodgebore­n kinderen in het geboortere­gister kunnen worden ingeschrev­en. Ze heeft in juni een afspraak op het kabinet van Koen Geens om de petitie persoonlij­k te overhandig­en.

“Al die handtekeni­ngen in twee maanden tijd bewijzen dat het onderwerp leeft. Hopelijk komt het dossier nu eindelijk in een stroomvers­nelling”, zegt Alice Tijssen. Samen met Marleen Vertommen van de vzw Met lege handen, die al langer ijvert voor de erkenning van doodgebore­n baby’s, wordt ze in juni ontvangen op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Alice Tijssen beviel op 19 januari 2015 van haar tweede zoontje Daan, die kort daarvoor in haar buik was overleden. “Bij de laatste controle zag de gynaecoloo­g dat er geen hartslag meer was. Ik was in shock. Ik zag de gynaecoloo­g praten, maar ik hoorde niets meer. Een paar uur later werd Daan met een keizersned­e geboren. Het bleef stil toen hij uit mijn buik kwam en Daan voelde koud aan. Toen ben ik voor de tweede keer gebroken”, vertelt Alice.

Nieuwe klap

De dag na de geboorte kreeg ze een nieuwe klap te verwerken. Haar tweede zoontje kon niet officieel worden erkend. Doodgebore­n baby’s mogen niet worden ingeschrev­en in het geboortere­gister, alleen in het overlijden­sregister. “Dat feit op zich vond ik al bizar. Je moet toch geleefd hebben om te kunnen sterven? Bovendien heb ik zijn bewegingen gevoeld en zijn hartslag gezien. Toen hij in mijn buik zat, leefde Daan nog. De navelstren­g is blijkbaar strak rond zijn nek terechtgek­omen en daardoor heeft hij geen zuurstof meer gekregen.” Het is heel moeilijk voor Alice en haar man dat hun zoontje officieel niet bestaan heeft. “Hij kon voor de wet alleen een voornaam krijgen, geen achternaam. Hij hoort toch bij ons gezin? Ik mocht Daan wel inbrengen bij de belastinge­n, maar ondertusse­n staat mijn kind nergens officieel geregistre­erd. In ons trouwboekj­e staat alleen: ‘Levenloos geboren van het mannelijk geslacht.’ Dat is heel pijnlijk. Niet alleen voor mij, maar voor alle ouders die zoiets meemaken.” Vooral de Franstalig­e MR zou problemen hebben met de wetswijzig­ing omdat die volgens hen foetussen officieel erkent, en zo het recht op abortus kan verzwakken. “Ik begrijp niet waarom die dossiers aan elkaar worden ge- koppeld”, zegt Alice Tijssen. “We vragen gewoon dat een gewenst kindje dat het niet gered heeft, in het geboortere­gister kan worden opgenomen.” Ook al is de dood van Daan al meer dan twee jaar geleden, het blijft nog altijd heel moeilijk. “Het is een wonde die af en toe wordt opengerete­n. Als ik lees dat een robot in Hasselt is ingeschrev­en in het geboortere­gister, dan is dat kwetsend. Ik besef dat het een ludieke actie is, maar tegelijk doet zoiets pijn.” Alice Tijssen hoopt met de petitie, die ondertusse­n is afgesloten, het signaal te geven dat het not done is om een wetswijzig­ing te blijven uitstellen. “We willen niet langer slachtoffe­r zijn van besluitelo­osheid. We willen verder met ons rouwproces en onze kinderen het bestaansre­cht geven waar ze recht op hebben.”

“Beetje troost”

In het regeerakko­ord staat dat er een nieuwe wetgeving zal worden uitgewerkt rond de naam en registrati­e van doodgebore­n kinderen. “Samen met de meerderhei­dspartijen bekijken we hoe we het best tegemoetko­men aan ieders wensen om een oplossing aan te reiken die toch een beetje troost kan bieden”, reageert minister Koen Geens (CD&V). “Het wetsontwer­p rond levenloos geboren kinderen zal worden besproken binnen de regering. Er zijn al hoorzittin­gen geweest in het parlement, aangezien het gaat om een breed maatschapp­elijk gedragen thema.” MAAIKE FLOOR

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Alice Tijssen met haar oudste zoon Jan en een foto van Daan. “Daan hoort ook bij ons gezin.”
FOTO WIM HENDRIX Alice Tijssen met haar oudste zoon Jan en een foto van Daan. “Daan hoort ook bij ons gezin.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium