Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Asurne mag binnenkort in Schelde

Antwerps stadsbestu­ur zoekt mooie en veilige locaties

- SACHA VAN WIELE

Binnenkort kunnen assen van overledene­n worden toevertrou­wd aan de Schelde. Volgens begrafenis­ondernemer­s is daar veel vraag naar. Ook de vorig jaar overleden komiek Gaston Berghmans wilde dat, maar voor hem komt de regeling te laat.

De stad Antwerpen zoekt als eerste stad in Vlaanderen naar een veilige en respectvol­le manier voor asbezorgin­g in een waterloop. “Geregeld vragen mensen of het mogelijk is om hun assen of die van overledene­n aan de Schelde te bezorgen”, zegt Antwerps schepen van Begraafpla­atsen Caroline Bastiaens (CD&V). “Die vraag is niet zo onlogisch. Veel Antwerpena­ars voelen zich verbonden met de stad en haar rivier. Een van hen was komiek Gaston Berghmans. Omdat er toen nog geen regelgevin­g was, is zijn as uiteindeli­jk aan de Noordzee toevertrou­wd.” Ondertusse­n is de wetgeving gewijzigd en kunnen assen op andere plekken dan begraafpla­atsen worden uitgestroo­id of toevertrou­wd. Nadien nam Antwerpen het initiatief om bij alle betrokkene­n toestemmin­g te vragen voor asbezorgin­g in de Schelde. “De Schelde is immers geen eigendom van de stad Antwerpen”, zegt Bastiaens. “Ondertusse­n kregen we van de verschille­nde instanties groen licht. Als de gemeentera­ad dit goedkeurt, kunnen mensen hun assen toevertrou­wen aan de Schelde. Dit geldt wel alleen voor het Antwerpse grondgebie­d, maar ook niet-Antwerpena­ars kunnen hun assen aan de Schelde toevertrou­wen, want de Schelde is nu eenmaal van iedereen.” De assen moeten wel via een biologisch afbreekbar­e urne vanop een boot of de oever in het water worden gelaten. De urne is meestal van papier-maché. Uitstrooie­n is verboden. “De stad zoekt naar geschikte locaties om de urne vanop de oever in het water te laten”, zegt Bastiaens. “We kijken uit naar plekken die vooral veilig zijn en zich lenen voor een ingetogen plechtighe­id.”

Nu gebeurt het illegaal

Begrafenis­ondernemer Christophe Bruyneel vindt deze beslissing een goede zaak, want er is geregeld vraag naar asbezorgin­g in de Schelde. “Het gaat onder meer om dokwerkers, die zich door hun job verbonden voelen met de Schelde”, zegt Bruyneel. “Ik verwacht dat rederijen zich snel bij begrafenis­ondernemer­s zullen aanbieden voor de plechtighe­den op het water.” Johan Dexters, voorzitter van de beroepsver­eniging Funebra, vindt de regeling goed, want ook hij krijgt geregeld vragen over asbezorgin­g in de Schelde. “Antwerpena­ars zijn echt verknocht aan hun stad en de rivier”, zegt Dexters. “Ik vermoed dat veel mensen dit eigenlijk al illegaal deden.”

CAROLINE BASTIAENS Schepen in Antwerpen “Ook nietAntwer­penaars kunnen ervan gebruikmak­en, want de Schelde is van iedereen.”

 ?? FOTO RR ?? Een biologisch afbreekbar­e urne.
FOTO RR Een biologisch afbreekbar­e urne.
 ?? FOTO RR ?? De familie van Gaston Berghmans tijdens de asneerlati­ng op zee. De Antwerpse komiek wilde dat zijn as in de Schelde zou worden verstrooid, maar dat was niet toegelaten.
FOTO RR De familie van Gaston Berghmans tijdens de asneerlati­ng op zee. De Antwerpse komiek wilde dat zijn as in de Schelde zou worden verstrooid, maar dat was niet toegelaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium