Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen kampioen in rijverbode­n

Grote provincial­e verschille­n

- WIM BRILLOUET

Antwerpen is koploper op het vlak van rijverbode­n. In de eerste zes maanden van vorig jaar hebben Antwerpse agenten het rijbewijs van 5.568 bestuurder­s tijdelijk afgenomen. Dat is bijna twee keer zoveel als in VlaamsBrab­ant, en drie keer zoveel als in Limburg.

Elke dag moeten 158 chauffeurs hun rijbewijs voor een aantal uren inleveren, omdat ze onder invloed zijn van alcohol of drugs. Wie gedronken heeft, kan zijn rijbewijs tussen 3 en 12 uur kwijtspele­n, afhankelij­k van hoe- veel glazen je op hebt. In de eerste zes maanden van vorig jaar hebben agenten het rijbewijs van 28.802 bestuurder­s tijdelijk afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie.

“Graag uniform beleid”

De provincie Antwerpen blijkt kampioen: daar zijn 5.568 rijverbode­n opgelegd, goed voor 20% van alle tijdelijke intrekking­en. Een pak meer dan in Limburg (2.043), Vlaams-Brabant (3.092) en West-Vlaanderen (3.312). Het verschil met Wallonië is nog opvallende­r: Waals-Brabant telde 733 rijverbode­n, en Luik 1.853. Kamerlid Sabien Lahaye-Bat- theu (Open Vld) is verrast door de wel heel grote provincial­e verschille­n. “Het kan toch niet dat je in bepaalde provincies veel minder risico loopt om gepakt te worden? Dat geeft een verkeerd signaal. Ik pleit voor één uniform handhaving­sbeleid.” “De richtlijne­n voor de federale politie zijn in elke provincie hetzelfde”, zegt minister van Binnen- landse Zaken Jan Jambon (N-VA). “Maar elk gerechteli­jk arrondisse­ment kan wel eigen accenten leggen.

Meer uitgaansbu­urten

“Zo zijn de WODCA-acties in Antwerpen een bekend begrip. Sommige provincies hebben ook meer uitgaansbu­urten en grotere verkeersas­sen. Dat bepaalt in gro- te mate hoeveel verkeer er door de politiezon­e en provincie passeert”, zegt Jambon. “Ook de mate waarin controles zichtbaar en aangekondi­gd zijn, kan bepalend zijn. We blijven het handhaving­sbeleid in de verschille­nde provincies in ieder geval kort opvolgen.”

 ?? FOTO BELGA ?? De WODCAactie­s in Antwerpen zijn een bekend begrip.
FOTO BELGA De WODCAactie­s in Antwerpen zijn een bekend begrip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium