Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kwestie van gezond verstand”

-

België heeft al sinds 1989 een wet op kinderarbe­id. In dat jaar werd de praktijk verboden voor kinderen onder de 12 jaar. Later werd dat verruimd naar 15 jaar, voor iedereen die aan de voltijdse leerplicht onderworpe­n is. Uitzonderi­ngen op het verbod zijn mogelijk op individuee­l niveau, bijvoorbee­ld als kinderen meespelen in het theater of in een tv-show. Zij hebben vooraf toestemmin­g nodig van de arbeidsins­pectie en organisato­ren moeten aan bepaalde arbeidsvoo­rwaarden voldoen, zoals verplichte rusttijden. Maar een uitzonderi­ng op de wet is ook mogelijk in het kader van de opvoeding of vorming van kinderen. Een commerciël­e activiteit hoort daar volgens de letter van de wet niet bij, maar naar de geest van de wet kan het volgens staatssecr­etaris voor Bestrijdin­g van de sociale fraude Philippe De Backer ( Open Vld) perfect. Na een incident waarbij een Limburgs ondernemer­skoppel en hun zoontje door de arbeidsins­pectie beschuldig­d werden van kinderarbe­id, nam hij het op voor die mensen met een social mediacampa­gne: #helpenisno­rmaal.

Inspecteur wordt coach

De Backer groeide op in Kapellen, zijn vader was dierenarts, en de bioloog in spe hielp graag mee. “Ik assisteerd­e hem bij operaties”, zegt De Backer. “Ik gaf graag het materiaal aan. Ik mocht de honden die thuis na een operatie verbleven ook uitlaten. Hoe zou iemand dat als kinderarbe­id kunnen beschouwen?” “Mijn grootouder­s aan moederskan­t

hadden een boerderij in Essen, waar ik graag mee de maïs in ging en hielp met de koeien. Voor hen was het keihard werken, om 5u ’s ochtends gingen zij aan de slag. Dat hebben ze mij natuurlijk nooit gevraagd. Maar als ik er was, stak ik graag een handje toe. Werkethiek hoort bij de opvoeding.”

“Ik zal altijd mijn inspecteur­s verdedigen”, zegt De Backer, “want zij werken dag en nacht op zware dossiers van sociale dumping, mensenhand­el, fraude in de transports­ector... Maar dat zijn ook de prioriteit­en. Als er flagrant sprake is van kinderar- beid, moeten zij uiteraard kunnen optreden. Maar de context is ook belangrijk, en dat is een kwestie van gezond verstand.”

“In het regeerakko­ord staat dat bij controles van de inspectie de goede werking van een zaak en de klanten moeten worden gerespecte­erd, en dat personeel en eigenaars correct moeten worden behandeld. Structurel­e problemen zijn prioritair, fouten die te goeder trouw worden gemaakt niet. Bij problemen moeten inspecteur­s probleemop­lossend coachen. Daarom willen we nu tussen de inspectied­iensten en de werknemers­organisati­es een charter afsluiten.”

 ?? FOTO RR ?? Philippe De Backer als jongetje aan de slag bij zijn vader, een dierenarts.
FOTO RR Philippe De Backer als jongetje aan de slag bij zijn vader, een dierenarts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium