Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Leren werken, dat laat je toch niet aan de school over?”

-

Zelfstandi­gen Glenn Claessen (31) en Ellen Goens (31) uit Retie hebben twee dochters, Maud (5) en Elise (6). Zij delen graag flyers en hapjes uit.

Als de bel van de winkel gaat, dan weten de meisjes dat ze een beetje stil moeten zijn. Maar als hun ouders een kraam hebben op een evenement, dan helpen Maud en Elise maar wat graag met het uitdelen van flyers en rondgaan met hapjes. “En als nen bengel zo’n schotel vast heeft, zijn de mensen rapper geneigd om eens te proeven”, lacht Glenn. “Maar het gebeurt allemaal spelenderw­ijs.” Glenn en Ellen runnen twee zaken: Claessen Cleaning, gespeciali­seerd in het ecologisch reinigen van zonnepanel­en – “een business waarvoor de mensen mij vijf jaar geleden zot verklaarde­n maar die nu enorm boomt” - en Elmac, een ecologisch­e en biologisch­e winkel en webshop. Geregeld zetten ze een standje op bij evenemente­n om bezoekers te laten kennismake­n met hun producten. “Meestal is dat tijdens een weekend, en dan ne- men we de meisjes gewoon mee”, zegt Glenn. “Zij vinden het leuk om bij ons te zijn en niet telkens te worden weggebrach­t naar de grootouder­s. Ze komen eens op andere plekken en ontmoeten nieuwe mensen. Dat is ook leren sociaal worden. Onze jongste was in het begin heel schuchter, maar dat heb ik gaandeweg zien verbeteren.”

“Ze moeten helemaal niks”

“Dat inspecteur­s hun hulp als kinderarbe­id zouden beschouwen, is totaal absurd. Je hoort tegenwoord­ig zo vaak: de jeugd wil niet meer werken. Wel, zien werken doet werken. Ze moeten helemaal niks, ze vinden het gewoon leuk. Voor hen is het niet wérken.”

“Ik heb een vijftal jaar in loondienst gewerkt en mijn zaak uitgebouwd in bijberoep, maar dan was ik er veel minder voor de kinderen. Nu, als volledig zelfstandi­ge, heb ik juist méér tijd voor hen. Ik plan mijn dagen zelf, en dat maakt dat ik in de vakantie ook geregeld een dag kan gaan zwemmen met hen.” “Onze winkel is in ons huis – een kleine ruimte aan de voorkant, waar ze eigenlijk niet komen. Ze weten dat ze een beetje stil moeten zijn als er een klant is, en geen ruzie maken, want dat is ook geen reclame (lacht). De winkel is nu heel beperkt open, maar als ze ouder zijn, waarom zouden ze ook daar niet wat kunnen helpen, net zoals ze nu helpen met de tafel dekken? Leren werken, dat is toch niet iets dat je aan de school overlaat?”

 ?? FOTO RR ?? Elise en Maud steken al van jongs af een handje toe als hun papa zonnepanel­en schoonmaak­t.
FOTO RR Elise en Maud steken al van jongs af een handje toe als hun papa zonnepanel­en schoonmaak­t.
 ??  ?? De kinderen van Lotte Mampaey aan de slag in de bakkerij.
De kinderen van Lotte Mampaey aan de slag in de bakkerij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium