Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2.000 flessen wijn goed voor ruim 600.000 euro

Sylvies verkoopt wijnkelder van Antwerpse familie Geerinckx

-

Ruim 600.000 euro. Zoveel hebben de 2.000 flessen uit de bekende wijncollec­tie van de Antwerpse familie Geerinckx gisteren opgebracht.

Het Antwerpse veilinghui­s Sylvies veilde vrijdag de wijncollec­tie van wijlen Dirk Geerinckx. De ruim 2.000 flessen lagen jarenlang verborgen in een middeleeuw­se gewelfde kelder onder het moderne appartemen­tsgebouw op de Antwerpse Cockerillk­aai waar Erik Van Looy zijn film Loft opnam. De flessen werden aan nationale en internatio­nale bieders aangeboden in een ‘single sellars sale’. Dat betekent dat tijdens de veiling alleen flessen uit deze collectie werden verkocht. De flessen van Domaine de la Romanée-Conti bleken de duurste uit de collectie. Voor elke fles werd meer dan 10.000 euro geboden. Vooraf werd geschat dat de veiling minstens 600.000 euro zou opbrengen. “Op vraag van de familie Geerinckx kan ik alleen bevestigen dat de totaalopbr­engst meer dan 600.000 euro bedraagt”, zegt Bert Van Praet van veilinghui­s Sylvies. “Dat deze collectie uit één kelder komt en in bijna perfecte staat verkeert, is uiterst zeldzaam. Dat blijkt ook uit het koopgedrag. De bedragen liggen veel hoger dan bij onze andere veilingen.”

Emotioneel moment De weduwe van Dirk Geerinckx en zoon Mathieu waren aanwezig op de veiling. “Dit was toch wel een emotioneel moment”, zegt Mathieu Geerinckx. “Mijn vader was enorm trots op zijn collectie. Het is niet zo gemakkelij­k om er afscheid van te nemen.” “Ik heb lang getwijfeld of ik naar de veiling zou komen”, zegt de weduwe van Dirk Geerinckx, die haar naam liever niet in de krant wil. “Alle flessen zo uitgestald

MATHIEU GEERINCKX Zoon van verzamelaa­r “Mijn vader was enorm trots op zijn collectie. Het is niet gemakkelij­k om er afscheid van te nemen.”

zien, roept een heleboel herinnerin­gen op.” Zelfstandi­ge Benny Slaets (41) betaalde 2.200 euro voor een fles. “Ik ga al zo’n drie jaar naar wijnveilin­gen. De flessen die ik koop zijn of een investerin­g of flessen die ik zelf opdrink. Investeren in wijn rendeert beter dan geld bij de bank parkeren.” LAURA DE BACKER

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Zelfstandi­ge Benny Slaets betaalde 2.200 euro voor een fles. “Investeren in wijn rendeert beter dan geld bij de bank parkeren.”
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Zelfstandi­ge Benny Slaets betaalde 2.200 euro voor een fles. “Investeren in wijn rendeert beter dan geld bij de bank parkeren.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium