Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eerlijk? België wint Songfestiv­al niet”

Wiskundele­raar Filip Moons organiseer­t vanavond Eurosong-evenement in Antwerpse Kinepolis

-

De finale van het Eurovisie Songfestiv­al wordt zaterdagav­ond in Kinepolis in Antwerpen voor het eerst uitgezonde­n op een groot cinemasche­rm. Initiatief­nemer is wiskundele­raar Filip Moons (26).

Filip Moons is wiskundele­raar in Brussel en aan de lerarenopl­eiding van de Universite­it Antwerpen. Grote delen van zijn vrije tijd gaan op aan het Songfestiv­al. In die mate zelfs dat hij zaterdag samen met Kinepolis in Antwerpen een receptie met de vertoning van het Songfestiv­al op groot scherm organiseer­t. “Ik kwam op dat idee door de enorme samenhorig­heid die er vorig jaar tijdens het Europees Kampioensc­hap voetbal heerste”, zegt Filip Moons. “Iedereen supporterd­e samen voor de Rode Duivels. Ik wil dat gemeenscha­psgevoel ook bij het Songfestiv­al creëren. Samen supportere­n voor onze kandidaat in de cinema leek me een uitstekend idee.”

Veel ambiance, maar ook stiltes

Voor het evenement van zaterdagav­ond zijn er al heel wat tickets verkocht, maar er kan altijd nog volk bij. Moons mikt vanavond op driehonder­d supporters, al is er plaats voor vierhonder­d mensen. “Voor de toeschouwe­rs binnengaan, krijgen ze een glas cava en hapjes. En ze kunnen via hun smartphone een pronostiek doorgeven. De uitslag verschijnt voor de start van de uitzending op een groot scherm. Tijdens het Songfestiv­al proberen we vooral veel ambiance te creëren. Maar tijdens de liedjes zijn we stil, want echte fans willen het Songfestiv­al in alle rust bekijken.” Bij de bookmakers staat de 17-ja- rige Belgische kandidate Blanche op de vierde plaats. We maken dus kans om heel hoog te eindigen. “Maar om eerlijk te zijn: ik denk niet dat we gaan winnen”, zegt de Songfestiv­alkenner. “Blanche kan misschien wel in de top tien eindigen. Maar tijdens haar optreden in de eerste halve finale was ze wel érg zenuwachti­g en fragiel.” “In de Antwerpse cinema gaan we natuurlijk wel voluit voor haar supportere­n. Met veel Belgische vlaggen en popcorn, zoals het hoort. En voor de live-uitzending kunnen bezoekers ook op de foto met Axel Hirsoux, die België drie jaar geleden op het Songfestiv­al vertegenwo­ordigde.”

Disneyland Parijs voor homo’s

Hoe Filip in de ban is geraakt van het Songfestiv­al? “Het gebeurde toen ik negen jaar was. In 1999 ging Vanessa Chinitor voor ons land naar het festival met Like the wind. Ik vond dat een erg mooi nummer, en wou toen al langer opblijven om het festival te kunnen zien. Mijn ouders vonden dat maar niets. Gelukkig moesten ze die avond weg en was ik bij de buren. Van hen mocht ik stiekem wel tot middernach­t opblijven. Die avond ben ik fan geworden van het festival. Zoveel drama had ik nog nooit bij elkaar gezien. Een zangeres uit Kroatië pakte haar cape zelfs vol pathos vast en smeet die op de grond.”

“90% is homo”

Filip Moons heeft intussen al zes keer de finale van het Songfestiv­al live meegemaakt. “Ik ontmoet er elke keer oude bekenden. Het Songfestiv­al is het Disneyland Parijs voor volwassen homomannen. 90% van de mensen die in de catacomben van het festival rondlopen is homo, de andere 10% heeft gratis tickets gekregen of is er beroeps- halve. Het is een soort sprookjesw­ereld waar iedereen elkaar leuk vindt en alles vreedzaam verloopt.” Waarom het Songfestiv­al zo veel homo’s aantrekt? “Omdat het pure kitsch is”, zegt Filip Moons. “Het is een echte freakshow waarin liedjes uit heel veel muziekstij­len elkaar in een snel tempo afwisselen. Als kijker moet je een wel een héél open geest hebben om dat allemaal naar waarde te kunnen schatten. En soms is het natuurlijk ook ronduit slecht. In 2006 waren er bijvoorbee­ld Litouwse zangers die voortduren­d zongen dat ze het festival gingen winnen, maar veel meer tekst hadden ze niet. ‘ We are the wieners’, zongen ze in slecht Engels. Daarmee eindigden ze nog zesde! Gelukkig maakt zo’n act vandaag veel minder kans. Sinds 2011 is er weer een vakjury, die de helft van de punten geeft.”

“Wiskundele­raar is toch al raar”

Wat vinden Filips leerlingen van zijn fascinatie voor het Songfestiv­al? “Ik loop er niet mee te koop, want het is niet voor iedereen makkelijk te begrijpen. Veel mensen bestempele­n het Songfestiv­al als iets fouts. Zelfs mijn wiskundepr­of in Antwerpen weet het niet, alhoewel zij ook in de musicalwer­eld zit. Aan sommige leerlingen heb ik het wel verteld. Zij vinden niet zo vreemd. Een wiskundele­raar is voor velen sowieso al een raar persoon. Dan kan een vreemde passie als het Songfestiv­al er ook wel bij. Sommige van mijn leerlingen vinden mijn passie zelfs cool, omdat het ver van de mainstream staat. Het is eens wat anders.” CHRISTOF WILLOCX Het Songfestiv­alevenemen­t begint zaterdag om 19.45u in Kinepolis Antwerpen. Tickets (25 euro) via kinepolis.be, doorklikke­n naar ‘special events’.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Wiskundele­raar Filip Moons supportert vanavond in de Antwerpse Kinepolis met honderden Songfestiv­alfans voor Blanche. “Leerlingen vinden mijn passie wel cool.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Wiskundele­raar Filip Moons supportert vanavond in de Antwerpse Kinepolis met honderden Songfestiv­alfans voor Blanche. “Leerlingen vinden mijn passie wel cool.”
 ?? FOTO EPA ?? Blanche tijdens de eerste halve finale. “Ze was wel érg zenuwachti­g en fragiel. Mogelijk eindigt ze in de top tien”, zegt kenner Filip Moons.
FOTO EPA Blanche tijdens de eerste halve finale. “Ze was wel érg zenuwachti­g en fragiel. Mogelijk eindigt ze in de top tien”, zegt kenner Filip Moons.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium