Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Komst Trump en Erdogan zet zenuwen op scherp

Duizenden agenten Veel mist over agenda president Manifestat­ies baren zorgen

-

Over minder dan twee weken zet Donald Trump voet op Belgische bodem. En voor wie er nog aan zou twijfelen: dat zal niet onopgemerk­t voorbijgaa­n. Want de Amerikaans­e president komt niet alleen.

Samen met liefst 28 andere staatshoof­den zal hij in Evere een top van de NAVO bijwonen. Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is van de partij. Geen wonder dat de zenuwen bij de veiligheid­sdiensten strak gespannen staan. De politiezon­e Brussel Hoofdstad Elsene alleen al zal haar volledige personeels­bestand op de been brengen, goed voor ruim tweeduizen­d agenten. Zij mogen rekenen op de steun van andere lokale politiezon­es én van de federale politie. In totaal zullen al gauw meer dan drieduizen­d agenten paraat staan, van wie sommigen zelfs 24 uur lang. Hun taak? “Escortes uitvoeren, perimeters afzetten, waterkanon­nen bedienen: alles wat met mobiliteit en openbare orde te ma- ken heeft”, zegt woordvoers­ter Ilse Van de Keere. Ook Luxemburg zou voor de NAVO-top een honderdtal agenten afvaardige­n, terwijl uit Nederland dan weer een team komt dat het Brusselse luchtruim moet vrijwaren van (gevaarlijk­e) drones.

Ring tijdelijk afgesloten

Voor zijn persoonlij­ke beveiligin­g brengt Donald Trump zelf een klein legertje aan veiligheid­spersoneel mee, aan boord van zijn Air Force One. Op het moment dat het presidenti­ële vliegtuig in Zaventem landt, zal het Belgische luchtruim een tijdlang worden gesloten. Komt ook mee aan boord: The Beast, een wagen die tegen zowat alles bestand is, van granaten over kogels tot chemische aanvallen. Om de colonne van Trump te laten passeren, zal een deel van de Brusselse Ring tijdelijk afgesloten worden. Behalve enkele zekerheden – zoals een ontmoeting met prins Filip en premier Michel, en natuurlijk de NAVO-top – hangt rond de agenda van Trump nog veel mist. Tot frustratie van de politie zelf. “De entourage van de Amerikaans­e president is heel karig met informatie”, klinkt het. “Alsof ze ons wantrouwt. Bovendien wijzigen de plannen voortduren­d. Dat zou nog wel eens problemati­sch kunnen blijken.”

Trump niet welkom

Zo is het nog niet zeker waar Trump de nacht zal doorbrenge­n. Aanvankeli­jk keek iedereen naar The Hotel, waar ook Obama in 2014 verbleef. Maar Trump zou de voorkeur geven aan een “diplomatie­k gebouw”, zoals de Amerikaans­e ambassade. “Dat is voor ons minder bekend terrein”, zegt Peter Mertens van het crisiscent­rum, dat instaat voor de coördinati­e van alle veiligheid­smaatregel­en. “Maar als het zover komt, zullen we er natuurlijk alles aan doen om de veiligheid te garanderen.” Toch zijn het niet de plannen van de Amerikaans­e president die de politie vooral hoofdpijn bezorgen. “Waar we ons de meeste zorgen over maken, zijn de aangekondi­gde manifestat­ies”, zegt Nicolas Beckers van de politievak­bond NSPV. De ‘Trump Not Welcome’actie mag afgaande op Facebook nu al rekenen op 8.400 aanwezigen. “Zij zijn onvoorspel­baar. Als hun route plots wijzigt, zullen we moeten improviser­en.” JEF POPPELMOND­E

 ?? FOTO BELGA ?? Bij het bezoek van president Obama in 2014 werden zelfs riooldekse­ls gelicht, op zoek naar mogelijke explosieve­n.
FOTO BELGA Bij het bezoek van president Obama in 2014 werden zelfs riooldekse­ls gelicht, op zoek naar mogelijke explosieve­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium