Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drie ebola-doden in Congo geen reden voor paniek

-

Drie jaar nadat ebola tientallen levens heeft geëist in Congo is er weer een uitbraak. Drie bewoners van de dunbevolkt­e provincie BasUélé zijn bezweken. De WHO, die bij de vorige epidemie verweten werd te lang getalmd te hebben, noemt de situatie zeer ernstig.

Experts hadden het vorig jaar bij het einde van de grote epidemie in Guinee, Sierra Leone en Liberia voorspeld: eerder vroeg dan laat zal het virus weer opduiken. Vandaag is het zover: in de Congolese provincie Bas-Uélé, die grenst aan de Centraal-Afrikaanse republiek, zijn eind april negen mensen opgenomen met hoge koorts, van wie er intussen drie overleden zijn. Ten tijde van de grote uitbraak in 2014 vielen 49 doden in Congo, maar dat getal viel tussen de plooien van de 11.300 doden in West-Afrika. In tegenstell­ing tot Guinee, Sierra Leone en Liberia slaagde Congo erin de epidemie zeer snel onder controle te krijgen. Het gebied waar de ziekte nu opduikt, ligt vlak bij de Ebolarivie­r, waar het virus in 1975 ontdekt werd. “Congo heeft veel expertise opgebouwd”, zegt professor Steven Callens van de Universite­it Gent. “Ik maak me sterk dat de overheid de uitbraak ook nu snel zal indijken. De aanpak van dit soort epidemieën verloopt er absoluut correct. Het land heeft een zeer goed vaccinatie­programma en werkt nauw samen met de WHO.”

Geen ongerusthe­id

Dat de WHO van een ernstige situatie spreekt, is volgens Callens geen reden tot ongerusthe­id of tot maatregele­n voor reizigers naar Europa. “Na de kritiek heeft de WHO de besmetting nu snel wereldkund­ig gemaakt. Dat heeft het nadeel dat er paniek kan ontstaan. Terwijl dat niet nodig is. De drie dodelijke gevallen zijn vastgestel­d in een dunbevolkt gebied dat moeilijk bereikbaar is. Met als voordeel dat de besmetting zich niet snel kan verspreide­n. We hebben nu ook een zeer efficiënt vaccin. Mocht het nodig zijn, dan kunnen de gezondheid­sdiensten overgaan tot ringvaccin­aties van mensen die met de zieken in contact zijn gekomen: eerst de cirkel van familieled­en, dan de mensen die contact hadden met de familieled­en.” Hoe alert de WHO intussen is, bleek begin deze maand toen in Liberia een mysterieuz­e ziekte uitbrak die veel gelijkenis­sen vertoont met ebola. In een paar weken stierven twaalf mensen. De WHO kon de haard van de ziekte snel indammen. Een paar dagen later bleek het om meningitis te gaan.

 ?? FOTO AFP ?? Een dokter van de WHO geeft een Congolees water.
FOTO AFP Een dokter van de WHO geeft een Congolees water.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium