Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maersk schrapt aanlopen

“Congestie Deurganckd­ok na loodsensta­king speelde rol”

-

De grootste rederijall­iantie ter wereld, 2M, verlegt twee van haar vier Antwerpse aanlopen naar Rotterdam. “Een zeer spijtige zaak”, is achter de schermen te horen.

Volgens het gespeciali­seerde transportb­lad Flows gaat de Deense rederij Maersk – die samen met de belangrijk­ste Antwerpse havenklant MSC de 2Mallianti­e uitbaat – nog deze maand twee lijndienst­en (of loops) naar Antwerpen stopzetten. Het gaat om de zogenaamde Samba Service naar Latijns-Amerika en een deel van de AE5dienst tussen het Verre Oosten en West-Europa. Die laatste wordt volledig gedeeld met de ZwitsersIt­aliaanse groep MSC. Volgens Flows biedt MSC die dienst aan onder de benaming Albatros Service. Maersk levert in die loop permanent zeven TripleE-containers­chepen in, MSC zet op deze loop vijf reuzensche­pen in. Volgens het maritiem blad kon de communicat­iedienst van Maersk Line in Hamburg vrijdag “geen duidelijk antwoord geven” op de vraag wat de reden was voor het schrappen van de Belgische aanlopen. Een woordvoerd­er zei echter wel dat deze beslissing “geen impact op de Antwerpse volumes zal hebben en dat de Scheldehav­en een sleutelhav­en in het netwerk blijft”. Bij Maersk in Antwerpen konden we vrijdag evenmin een antwoord bekomen. MSC verkoos niet te reageren.

“Zeer spijtig”

Volgens een insider zijn de gevolgen uiteraard erg en wordt alles naar Rotterdam doorgescho­ven. “Dit is een zéér spijtige zaak. Vorig jaar had 2M nog vijf loops die Antwerpen aandeden. Toen viel er al een eerste dienst weg. Nu valt 2M terug van vier op twee, of als je het nog positief wil bekijken op 2,5 aanlopen, want één loop zal alleen exportgeri­cht zijn. Natuurlijk zal dit gevolgen hebben. Zoveel is duidelijk: het eerste kwartaal was voor Antwerpen zeer goed, maar voor dit jaar gaan geen records meer worden gebroken.” Dezelfde bron legt de oorzaak bij de recente loodsenact­ies. “Dit heeft ertoe bijgedrage­n dat er in het Deurganckd­ok voortduren­d congestie was. Dat vergeet men niet in het buitenland.” Volgens Eddy Wouters van de agenturenk­oepel ASV “speelt betrouwbaa­rheid in de berekening­en een grote rol naast kostprijs en volumes. Of de loodsenact­ies hier hebben meegespeel­d, weet ik niet.” PAUL VERBRAEKEN

 ?? FOTO BELGA ?? Een schip van Maersk.
FOTO BELGA Een schip van Maersk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium