Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Controles op zelfstandi­gen moeten met gezond verstand gebeuren”

-

Het verhaal over het drieste optreden van de arbeidsins­pectie vorig weekend tegen een tienjarig jongetje dat zijn ouders aan het helpen was tijdens de Italiaanse Dag in Limburg, is natuurlijk niet nieuw. Het is ook maar één voorbeeld van de manier waarop kleine zelfstandi­gen hun kinderen wel eens betrekken bij hun zaak. Een issue dat wel meer voorkomt en van alle tijden is. Alleen, vroeger werd er niet tegen opgetreden. Nu wel, en soms duidelijk op een erg brutale manier. De situatie van kleine ondernemer­s is nu eenmaal zo dat ze geregeld een beroep móéten doen op hun kinderen of andere jonge familieled­en. Bijvoorbee­ld om bij te springen wanneer een van de vaste medewerker­s ziek is of niet komt opdagen. Hun bakkerij of hun slagerij moet blijven draaien, dus vragen ze – uiteindeli­jk om te kúnnen overleven als ondernemer – hulp aan hun kinderen. Geen enkele zelfstandi­ge zal het inschakele­n van eigen familie categorise­ren als kinderarbe­id. Juist omdat het voor hun zaak een noodzaak is. Ik hoor anderzijds ook vaak van ondernemer­s dat ze alles over inzet, mentalitei­t en ingesteldh­eid om een zaak goed te runnen geleerd hebben door als kind bij hun ouders mee te helpen. En dat gaat tot en met de topchefs in de horeca; zeer velen vertellen graag over hoe ze de juiste werkattitu­de om in hun profession­ele leven vooruit te geraken, hebben gekregen door de uren die ze in hun kindertijd in de zaak van hun ouders een handje hebben toegestoke­n. De wetgeving omtrent kinderarbe­id is ontstaan om te vermijden dat kinderen als goedkope arbeidskra­chten worden ingezet. En dat is volledig terecht, ik wil wanpraktij­ken in dit verband zeker niet goedpraten. Zware misbruiken moeten worden weggewerkt, niet in het minst omdat ze oneerlijke concurrent­ie in de hand werken. Volgens de letter van de wet is het inschakele­n van minderjari­gen, ook al zijn het je eigen kinderen, inderdaad ‘kinderarbe­id’ en dat is dus de facto strafbaar. Maar, er is een verschil tussen de letter en de geest van de wet, en er is een verschil tussen de theorie en de praktijk. En als er geen ruimte wordt gelaten de wet naar de geest te interprete­ren, is het logisch dat er vanuit de ondernemer­swereld erg emotionele reacties komen. Mensen die elke dag keihard werken voor hun zaak en geconfront­eerd worden met soms brutale controles, voelen zich onbegrepen. Ondernemer­s vragen dan ook al langer naar enig inlevingsv­ermogen en begrip voor de moeilijkhe­den die zij ondervinde­n om overeind te blijven. Al even lang vragen we vanuit Unizo om met de inspectied­iensten convenante­n te sluiten waarin in overleg afspraken worden gemaakt over de manier waarop controles op een ernstige manier kunnen gebeuren. Ernstig in de betekenis van niet brutaal, maar redelijk en met gezond verstand zodat het ondernemer­schap niet wordt gefnuikt.

 ??  ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? “Een kind dat zijn ouders bijstaat, leert veel over inzet, mentalitei­t en ingesteldh­eid om een ondernemin­g goed te runnen.”
FOTO GETTY IMAGES “Een kind dat zijn ouders bijstaat, leert veel over inzet, mentalitei­t en ingesteldh­eid om een ondernemin­g goed te runnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium