Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Londense politie bestrijdt haat online

Burgemeest­er Sadiq Khan lanceert nieuwe eenheid

- SACHA VAN WIELE

De Londense burgemeest­er Sadiq Khan lanceert een nieuwe politiecel die zich volledig toespitst op het bestrijden van online haatcrimin­aliteit. Slachtoffe­rs worden doorverwez­en naar hulporgani­saties. “Er moet zerotolera­ntie zijn over dit soort gedrag”, aldus Khan, die met dit initiatief een duidelijk signaal wil geven.

Van alle haatdelict­en die worden gemeld bij de Londense politie, vindt slechts 2 tot 5% online plaats. Maar volgens belangenor­ganisaties ligt dit in de realiteit veel hoger, maar stappen mensen niet altijd naar de politie om aangifte te doen. De Joodse organisati­e Community Security Trust zegt dat 20% van de klachten die ze ontvangen, betrekking hebben op haatberich­ten op internet. Tell MAMA, een organisati­e die islamofobi­e monitort, schat dat 70% van de haatincide­nten online gebeuren. De nieuwe politiecel moet nu onder meer de aangiftebe­reidheid verhogen.

Twittertro­llen

“We weten dat haatcrimin­aliteit een enorme impact heeft op wie er slachtoffe­r van is”, zegt Londens burgemeest­er Sadiq Khan aan de Evening Standard. “Wie online haat verspreidt, vergist zich van te denken dat ze anoniem blijven achter hun computersc­herm. Mijn devies is duidelijk. Er moet zerotolera­ntie zijn over dit soort van gedrag. We willen slachtoffe­rs beter beschermen. Dat doen we samen met antihaator­ganisaties. Zij onderzoeke­n de uitlatinge­n op sociale media en oordelen of die schade- lijk kunnen zijn voor mensen. Als dat zo is, wordt het bericht verwijderd.” Khan riep ook slachtoffe­rs van haatberich­ten en vertegenwo­ordigers van Facebook en Twitter samen in het Londense stadhuis. Samen met de politie werd gekeken hoe beter kan worden opgetreden tegen deze vorm van criminalit­eit en hoe iemand de toegang tot sociale media kan worden ontzegd. Deze politiecel verzamelt ook actief informatie van Twitter-trollen. Dit zijn mensen die volop, meestal met een schuilnaam, dit soort van berichten rondsturen of reageren. Als zo’n dossier rond is, wordt het overhandig­d aan de politie om dan ook daadwerkel­ijk op te treden tegen deze personen.

Verschil maken

Victoria Wright was zelf slachtoffe­r van haatberich­ten op sociale media. Zij voert acties voor de rechten van mensen met een beperking. Wright juicht het initiatief van Khan toe. “Dit initiatief is echt wel nodig en zal daadwerkel­ijk het verschil maken”, zegt Wright aan de Britse zender BBC. “Het is belangrijk dat mensen die het slachtoffe­r zijn van haatcampag­nes kunnen rekenen op een kordaat optreden van de politie.

Deze gespeciali­seerde politieoff­icieren treden niet alleen op bij haatmisdri­jven online. Zij zullen ook slachtoffe­rs opvangen en doorverwij­zen naar hulporgani­saties.

“Het is belangrijk dat mensen die het slachtoffe­r zijn van haatcampag­nes kunnen rekenen op een kordaat optreden van de politie.” Victoria Wright, actievoers­ter voor rechten van mensen met een beperking

 ?? FOTO RR ?? De Londense Burgemeest­er Sadiq Khan (midden) wil harder optreden tegen haatberich­ten op internet.
FOTO RR De Londense Burgemeest­er Sadiq Khan (midden) wil harder optreden tegen haatberich­ten op internet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium