Gazet van Antwerpen Stad en Rand

New York-gevoel in het Groen Kwartier

Helenalei twee dagen set voor fictiereek­s van Tom Lenaerts

- DANIEL CAMPAERT

wee dagen lang zag het Groen Kwartier zich getransfor­meerd van woonbuurt tot een rasechte filmset. Voor de nieuwe fictiereek­s van Tom Lenaerts werd er donderdag en vrijdag gefilmd in de statige Helenalei.

Voor de bewoners van de Helenalei was het nieuwsgier­ig aftellen naar afgelopen donderdag en vrijdag. Twee dagen lang stond hun rustige woonstraat letterlijk in de schijnwerp­ers. Filmopname­s voor je eigen deur, het blijft een hele belevenis. Voor dag en dauw bewogen de eerste gordijnen en hing hier en daar al iemand uit het raam. “Wanneer zouden ze komen?” leek wel de vraag die iedereen zich stelde. En dus liet men de hond buiten, voor de zevende keer. Maar dan was het zover. Een kolonne van vrachtwage­ns draaide de hoek om en parkeerde zich naast het voetpad als een beloftevol­le file. In een mum van tijd werd de Helenalei Picadilly Circus. Tientallen mensen, een filmcrew is een kleine stad in voortduren­de beweging, sleurden en zwoegden met stukken decor, lichtspots en zeildoeken, camera’s en microfoons en, niet te vergeten, met kilometers kabels. Alles kreeg een plaats, een plek in de straat, en terwijl de eerste acteurs al ijsberend op het voetpad hun teksten repeteerde­n, werd ook voor hen de exacte locatie voor de opnames afgeplakt met kruisjes op de stenen. Niets is toevallig wanneer het op tv komt. “Voor de opnames die we hier draaien, werken we met een team van veertig mensen”, zegt location manager Adriaan De Mol. “Ieder apart is namelijk specialist in een eigen vakgebied: we hebben cameramens­en, licht- en geluids- technici, setdresser­s – die de rekwisiete­n op hun plaats zetten, mensen voor het decor, productiel­eden, regisseurs, acteurs en natuurlijk ook scenarist en show runner Tom Lenaerts zelf.”

Van achter de gordijnen

Naast de filmcrew zijn ook de buurtbewon­ers bescheiden aanwezig. Halverwege de Helenalei treffen we Luc, die op een ladder naast zijn huis staat. “Ik dacht: laat ik mijn gevel snel even proper maken, dan komt mijn huis nog mooier in beeld”, vertelt hij lachend. “Maar ik denk dat het verloren moeite is, want ze filmen alleen maar aan de overkant van de straat! Gelukkig geniet ik op mijn ladder van een tribunepla­ats op de filmset.” Wat verder ontmoeten we Frans, leunend op het traliepoor­tje van een weelderige voortuin. “Het heeft wel iets om de opnames van zo dichtbij te kunnen meemaken. Zo keek ik van achter mijn gordijnen naar de eerste opname in de straat. Er liep toen plots iemand met een hond door het beeld en ze namen die scène meteen opnieuw op. Maar toen ik die man bij de vierde take nog altijd door het beeld zag lopen, besefte ik dat

dat erbij hoorde.” Op de hoek van de Marialei en de Helenalei lopen we tenslotte binnen bij Bar Vert, de hipste horecaplek van de ganse buurt. Zaakvoerst­er Marie wijst naar het terras buiten, dat afgeladen vol zit. “Ik merk dat de klanten nieuwsgier­ig zijn naar wat er in de straat gebeurt. Iedereen wil weten welke film of tv-reeks er gedraaid wordt en vanop het terras hebben de mensen er een ideale kijk op. Deze buurt heeft sowieso al een hoog Soho-gehalte, met mooie huizen en veel groen, maar door de filmopname­s komt dat New York-gevoel wel erg dichtbij.”

Over Water, de Vlaamse fictiereek­s van Tom Lenaerts, komt op de beeldbuis (die flatscreen geworden is) vanaf de winter 2018, elke zondagavon­d op Eén.

LUC Buurtbewon­er “Ik dacht: laat ik mijn gevel snel even proper maken, dan komt mijn huis nog mooier in beeld, maar ze filmen alleen maar aan de overkant van de straat!”

 ??  ?? Bij het naburige eethuis Bar Vert beleefden ze drukke dagen, de zaak zat afgeladen vol: “De klanten zijn nieuwsgier­ig naar wat er in de straat gebeurt”, zegt zaakvoerst­er Marie.
Bij het naburige eethuis Bar Vert beleefden ze drukke dagen, de zaak zat afgeladen vol: “De klanten zijn nieuwsgier­ig naar wat er in de straat gebeurt”, zegt zaakvoerst­er Marie.
 ??  ?? Buurtbewon­er Frans.
Buurtbewon­er Frans.
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Bij de opnames zijn ongeveer veertig crewleden betrokken, die al het materiaal op de juiste plaats moeten zetten.
FOTO'S JORIS HERREGODS Bij de opnames zijn ongeveer veertig crewleden betrokken, die al het materiaal op de juiste plaats moeten zetten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium