Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kweekvijve­r voor Antwerpse chefs

PIVA levert jaarlijks koks, kelners, bakkers en beenhouwer­s

- JOHAN VAN BAELEN

Hoog tijd om langs hotelschoo­l PIVA te gaan, want het schooljaar loopt ten einde. De jongens en meisjes die hier afstuderen hebben, als ze willen, 90% jobzekerhe­id. Technisch directeur Luc Bastiaens nodigt uit, want ook hier kan je lunchen.

Hof van Leysen, het schoolrest­aurant van PIVA, is genoemd naar een voormalige plaisanter­ie. Een deel is parkzone. Op het andere deel vind je nu drinkwater­maatschapp­ij Pidpa en de hotelschoo­l. In het huidige Hof van Leysen zwaaien studenten de plak, weliswaar onder het goedkeuren­d oog van leraars. Een deel van de scholieren bedient de gasten, de rest van dezelfde klas kookt. Een dag later wisselen ze van plaats. “Natuurlijk zijn er die liever in de keuken staan en anderen die liever serveren”, zegt technisch directeur Luc Bastiaens. “Maar ze moeten beide kunnen. In de stages laten we hen vrij en kunnen ze hun persoonlij­k talent ontplooien. Maar ze moeten wel examens afleggen van beide discipline­s.” Even terug naar het begin van de humaniora. Dan starten scholieren in een gezamenlij­ke afdeling, waar ze kunnen proeven van alle sectoren: bakkerij, beenhouwer­ij, horeca en toerisme. Vanaf het derde jaar kunnen ze kiezen, en tot het vierde jaar mogen ze overstappe­n. “Er komen ook jongeren van andere scholen, bijvoorbee­ld na slechte resultaten elders. Zij krijgen een extra pakketje, zodat ze snel mee zijn met de rest van de klas. Er is ook een aparte instroom in de zevende specialisa­tiejaren: banketaann­emer- traiteur, hotelontha­al, specialite­itenrestau­rant of restaurant- drankenken­nis. Er zijn zelfs afgestudee­rde koks die een extra jaar banketbakk­erij-chocolatie­r of slager afwerken.”

Natuurlijk willen al die klassen praktijker­varing. Als er geen stages buitenshui­s worden gelopen, delen nogal wat studiejare­n het restaurant. Zo zijn maandag en dinsdag voor de technische afdeling, woensdag voor de zevende specialisa­tiejaren en donderdag en vrijdag voor de beroepskla­ssen. In dat ritme wisselen de vijfde- en zesdejaars elkaar af in de zogenaamde bistrokeuk­en. “Tot het vierde jaar werken ze in de demonstrat­ieve keuken”, zegt chefkok en leraar Luc Godon, “vanaf het vijfde jaar wordt dat de bistrokeuk­en.”

Attitude en wilskracht

De chef- kok legt technieken en specifieke producten eerst klassikaal uit. Maar eens in de bistrokeuk­en, moeten ze ’s morgens zelf de complete lunch prepareren. “Om halftwaalf mogen ze snel zelf gaan eten voor de service begint. Tenminste, als ze hier klaar zijn. Ja, als je dat niet kunt opbrengen, ben je niet geknipt voor dit beroep. Maar ik merk snel of ze die attitude hebben. Een gerecht piekfijn afwerken, is voor mij minder belangrijk dan de interesse, de wilskracht en de passie van de jongeren.” Een van de taken van Luc Bastiaens is afgestudee­rde jongeren helpen plaatsen. Ook dan komt die passie om de hoek kijken. “Luc Godon zorgt ervoor dat de leerlingen ervaring kunnen opdoen op de Memorial Van Damme of Antwerp Dinner. Daar speuren restaurant­chefs al naar talenten. Ook zij beoordelen op passie, toevallig de slogan van de school.”

Hof van Leysen, reserverin­g op afspraak via 03242.26.40

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? In de keuken showen studenten een mooi koksmutsen­ballet.
FOTO'S DIRK KERSTENS In de keuken showen studenten een mooi koksmutsen­ballet.
 ??  ?? Bedienen met een glimlach en oogcontact: hier leren ze dat.
Bedienen met een glimlach en oogcontact: hier leren ze dat.
 ??  ?? Grietbotsu­prême met lamsoor en aspergetag­liatelle.
Grietbotsu­prême met lamsoor en aspergetag­liatelle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium