Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet spelen door asbest

Leerlingen De kRing kunnen al halfjaar niet op hun grasveld

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Hoewel er zonnige dagen aankomen, is het voor de leerlingen van freinetsch­ool De kRing wachten tot ze terug op hun grote grasveld kunnen spelen. Het plein werd in november afgesloten, omdat er gebonden asbest gevonden werd.

De gebonden asbest werd bij toeval ontdekt door een leerling die dacht dat hij een steentje vond. Toen die dat thuis aan zijn ouders toonde, trokken zij aan de alarmbel. “We hebben dat ‘steentje’ meteen laten onderzoeke­n en het bleek om gebonden asbest te gaan”, zegt algemeen directrice Daniëlle Van Ast. “We hebben vervolgens Ovam ( Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij) ingeschake­ld. Die heeft het hele terrein onderzocht en vastgestel­d dat het om een minimale hoeveelhei­d gaat. Maar we hebben uit voorzorg het hele terrein afgesloten.” Gebonden asbest – asbestdeel­tjes die ingesloten zitten in bijvoorbee­ld cement – is in principe ongevaarli­jk. “Maar wanneer er vezeltjes achterblij­ven op de huid, en je die inademt of inneemt, is het wel gevaarlijk. In het geval van deze school is het zeker gerechtvaa­rdigd dat men hier geen risico neemt”, legt toxicoloog Jan Tytgat uit.

Geen gevaar

Op dit ogenblik wacht de basisschoo­l nog steeds op de saneringsf­irma. Want na zes maanden is die nog steeds niet in gang geschoten. “Ovam volgt dit voor ons op. Maar dat die firma hier nog niet staat, komt omdat er geen gevaar voor de veiligheid is”, zegt Van Ast. De kin- deren moeten het dus nog steeds stellen met een veel kleinere speelplaat­s. Een jammere zaak, vinden enkele ouders. “Het is schandalig dat het zo lang duurt vooraleer de kinderen opnieuw op hun grasveld kunnen spelen”, zegt Marit Ginevro. “Ongerust ben ik niet. En de communicat­ie tussen de school en de ouders verloopt heel vlot. Maar het blijft maar duren. Bovendien wordt hier elke twee jaar een circus georganise­erd, maar omdat er nu geen plek is, moeten we noodgedwon­gen verhuizen naar het cultureel centrum.” Die mening deelt ook Sara Frederix. “De leerkracht­en zoeken naar creatieve oplossinge­n en trekken wel eens met de kinderen naar het parkje. Maar er is gewoon te weinig speelruimt­e. Bovendien is dit een freinetsch­ool en wordt hier niet enkel geleerd in de klas, maar ook daarbuiten.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Het grasveld van freinetsch­ool De kRing is al maanden niet toegankeli­jk omdat de saneringsf­irma op zich laat wachten.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Het grasveld van freinetsch­ool De kRing is al maanden niet toegankeli­jk omdat de saneringsf­irma op zich laat wachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium