Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij gaan gewoon ons voetbal spelen”

Hoe probeert Michel Preud’homme paarswit feestje te vergallen?

- (gma)

“Een kolkend hellegat.” Zo verwacht Anderlecht zondag het Jan Breydelsta­dion aan te treffen. Een veld vol opgefokte spelers en een stadion vol schreeuwen­de fans die slechts één doel hebben. De. Titel. Niet. Verliezen. “Wij revanche nemen?”, verbaast Preud’homme zich. “Het is Anderlecht dat al twee jaar geen titel pakte.”

Verliezen was geen optie. Toen de spelers van Club Brugge zich vorig jaar voor de titelmatch tegen Anderlecht met de spelersbus stapvoets naar het Jan Breydelsta­dion begaven, werden ze haast gebrainwas­ht. “Door alles wat voor de match gebeurde, konden we niet meer verliezen”, getuigden spelers na de match. De 4-0-zege tussendoor was maar een formalitei­t. De titel was voor het eerste fluitsigna­al al gewonnen.

Bus passeert supporters­hart

Dat momentum wil men in Brugge opnieuw creëren. Althans, dat willen de fans toch. Club zelf organiseer­t komende zondag geen groteske events, maar steunt zijn supporters in hun initiatief om de spelersbus opnieuw te verwelkome­n. Duizenden fans worden er ver- wacht. En in tegenstell­ing tot vorig jaar passeert de spelersbus –zij het op politiebev­el om toch enige doorstromi­ng te garanderen- langs De Platse, het supporters­plein en supporters­hart. Kan tellen als extra aanmoedigi­ng. “Ach, vorig jaar was er ook sfeer toen we met de bus de normale weg hebben genomen”, relativeer­t Preud’homme. “En vorig jaar was de situatie ook anders. Toen moesten we ons werk nog afmaken, nu moeten we een achterstan­d ophalen. Al denk ik wel dat de sfeer die de fans zullen creëren opnieuw belangrijk zal zijn. Het geeft onze spelersgro­ep zo veel kracht. Al denk ik dat we vooral ons eigen voetbal moeten spelen. Zo hebben we de laatste drie wedstrijde­n opnieuw goed gespeeld en alle signalen wijzen erop dat we die lijn zondag kunnen doortrekke­n.”

Geen negatieve motivatie

Want kracht en goed voetbal zullen nodig zijn om te voorkomen dat Anderlecht de titel in Brugge komt pakken, het absolute horrorscen­ario. “Waarom?”, stelt Preud’homme de vraag. “Het gebeurt toch ook dat Barcelona soms eens gaat winnen in Madrid of dat Real dat doet in Barcelona? Ik wil niet uitgaan van negatieve motivatie, dat we zogezegd iets moeten vermijden. Of dat we revanche moeten nemen voor de nederlaag in Brussel. Als er iemand revanche moet nemen, is het Anderlecht zelf: de laatste twee keer dat we streden om een prijs, wonnen wij, de titel vorig jaar en de beker het jaar voordien. Zij staan ook onder druk om voor het eerst in drie jaar de titel te pakken.” Die langverhoo­pte titel ligt voor paars-wit dus niet voor het rapen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Preud’homme en Weiler voor het vorig duel in Brugge.
FOTO PHOTO NEWS Preud’homme en Weiler voor het vorig duel in Brugge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium