Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twitter-storm rond school die cadeautjes Moederdag afschaft

-

De Franstalig­e school Singelijn uit SintLambre­chtsWoluwe is vrijdag in het oog van een Twittersto­rm terechtgek­omen nadat de directie had beslist om geen cadeautjes meer te maken voor Moederdag. Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (NVA) trok meteen fel van leer, maar stelde haar toon later bij.

Afgelopen week, een paar dagen vóór Moederdag, had de directie een mail aan de ouders gestuurd. “Op onze school zijn we trots op een grote diversitei­t aan families en culturen, in al hun rijkdom en complexite­it”, staat er te lezen. “Om die families toe te laten Moeder- en Vaderdag al dan niet te vieren op de wijze die hen het meest gepast lijkt, heeft het pedagogisc­h team besloten om geen cadeaus meer te maken.”

“Uiting van lafheid”

Sommigen interprete­erden de mail als zou de school Moeder- en Vaderdag willen afschaffen. Zo tweette Zuhal Demir (N-VA) al snel dat het “geen uiting van respect” is, maar “wel van lafheid.” Ook Vlaams onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) reageerde op het bericht. “Moeders & vaders. Laat ze ons koesteren, meer dan ooit. En ja, ook hun dag.” De directeur reageerde op zijn beurt dat de beslissing niets met religie te maken heeft, maar wel met de grote verscheide­nheid aan soorten gezinnen die er zijn: gezinnen met twee papa’s of mama’s of gezinnen waar een van de ouders overleden is. Hij erkende wel dat hij slecht gecommunic­eerd had en dat hij de emotionele impact van de mail had onderschat. Demir milderde daarna haar toon via Facebook. Ze verwijderd­e de tweet en stelde dat ze “best wil geloven in de intenties van de schooldire­cteur”, maar herhaalde haar bezorgdhei­d.

“Eigen cultuur niet opgeven”

“Moeten we kerstfeest­en vervangen door winterfees­ten? Kan Zwarte Piet blijven? We worden almaar harder in die richting geduwd. Mijn antwoord daarop is duidelijk: het getuigt niet van respect voor een andere cultuur, als je je eigen cultuur opgeeft”, aldus nog Demir.

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS Zuhal Demir.
FOTO PHOTO NEWS Zuhal Demir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium