Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Liefde op het podium, oorlog ernaast

- PETER MIJLEMANS

Ruim 150 miljoen tvkijkers zullen vanavond het Songfestiv­al door de Oekraïense hoofdstad Kiev zien wervelen. Een “feest van vrede en vriendscha­p”, heet dat dan. En daar horen geen beelden bij van de aanslepend­e oorlog in het oosten van het land, die de voorbije week nochtans weer is opgeflakke­rd. Beste Songfestiv­alkijkers, welkom in het land van de nietvrede, zoals ze het in Oekraïne zelf zeggen. Hoe staat het met de oorlog in het oosten van het land?

De voorbije week zijn de gevechten vooral rond Donetsk fors geëscaleer­d. Dat gebied is in handen van separatist­en die gesteund worden door Rusland. Bijna dagelijks worden er weer zware gevechten gemeld, waarbij aan beide zijden doden en gewonden vallen. Het dodental van het conflict dat in 2014 losbarstte toen pro-Russische separatist­en gebieden rond Donetsk en Luhansk en de grens met Rusland veroverden, nadert volgens de VN ondertusse­n de 10.000. De oorlog flakkerde de voorbije jaren geregeld op, maar vorige week waarschuwd­e de Organisati­e voor Veiligheid en Samenwerki­ng in Europa (OVSE) voor het eerst dat de felle gevechten en het toenemende aantal burgerslac­htoffers op zeer korte termijn tot een nieuwe grootschal­ige oorlog kunnen leiden. Én een einde zullen maken aan het vredesakko­ord van Minsk dat in februari 2015 tussen Rusland en Oekraïne werd getekend.

Wie heeft schuld aan het feit dat het vredesakko­ord dode letter blijft?

Beide partijen schenden het. Vorige week woensdag werden de wagens van burgers getroffen door artillerie­vuur in de buurt van Donetsk. Vier mensen, onder wie een zwangere vrouw, kwamen om, de zwaarste dodentol onder burgers in meer dan een half jaar. Het gebruikte geschut is verboden door het vredesakko­ord. Meer dan waarschijn­lijk werd het ingezet door het Oekraïense leger. Hoewel het vredesakko­ord erin voorzag dat de opstandige regio’s zich weer zouden schikken onder Oekraiens bevel, is aan het front weinig of niks bewogen. De bevolking in dat deel van het land spreekt niet over een oorlog, maar over ‘niet-vrede’. Rusland maakt niet de minste aanstalten om zijn steun aan de separatist­en op te geven en Oekraïne doet geen poging om heroverd gebied weer op te bouwen noch om zijn beloften van een speciaal statuut voor de regio te implemente­ren. Het vredesakko­ord is een onmogelijk­e deal. Volgens waarnemers kan die situatie nog decennia aanslepen. Zelfs al wordt er echt een akkoord bereikt en uitgevoerd, dan blijft er nog de kwestie van het Oekraïense schiereila­nd de Krim. Geannexeer­d door Rusland volgens het Westen, zichzelf aangeslote­n bij de Russische Federatie na een referendum volgens Rusland.

Hoe komt het dat uitgereken­d nu de gevechten weer oplaaien?

Mei is altijd een gespannen maand wegens de verschille­nde herdenking­en van de overwinnin­g op nazi-Duitsland. In Oekraïne, maar vooral in Rusland is dat de patriottis­che dag bij uitstek. In Donetsk rolde een parade van tanks door de straten ter herdenking van de overwinnin­g van Rusland – níét de bevrijding van Oekraïne, die enkele dagen eerder gevierd wordt. Donderdag was het bovendien de verjaardag van de Volksrepub­liek Donetsk. Drie jaar geleden koos de bevolking, met een Russisch duwtje in de rug, in een referendum voor onafhankel­ijkheid. Mogelijk heeft het oplaaiende geweld ook te maken met het Songfestiv­al. Oekraïne wil uitpakken met een spetterend feest om zich van zijn mooiste kant te tonen. En dat feestje willen de separatist­en graag vergallen. De spanningen tussen Oekraïne en zijn grote broer zijn door het Songfestiv­al ook opgelopen. Oekraïne sloot de Russische inzending Julia Samoilova, de jonge vrouw in de rolstoel, uit omdat ze had opgetreden op de Krim. Een provocatie, zo stelden de Oekraiense autoriteit­en. Al is Oekraïne zelf ook niet vies van provocatie. Russische boeken zijn verboden en artiesten die een goede band hebben met Rusland wordt de toegang tot het land ontzegd. Zoals acteur Steven Seagal deze week, omdat “hij een bedreiging is voor de nationale veiligheid” na een bezoek aan Russisch president Poetin. Het winnende Oekraïense Songfestiv­allied van vorig jaar was ook al een opgestoken middenving­er. 1944 verwees naar de terreur van Stalin in Oekraïne, maar was zodanig dubbelzinn­ig dat het evengoed over de Russen in Oost-Oekraïne kon gaan. Russische parlements­leden noemen het Songfestiv­al ondertusse­n een pervers spektakel van “vrouwen en mannen met baarden”. Daar blijft een zichzelf respectere­nd land weg, heet het. Rusland promoot zich graag als het alternatie­f voor de westerse decadentie “die in Oekraïne welig tiert”.

Hoe is de situatie in de rest van het land?

Het Songfestiv­al is een moment waarop Oekraïne zich in de kijker wil zetten als welvarend en modern land, met een spetterend­e hoofdstad Kiev. Waar de oorlog maar een valse noot is in een uithoek van het land, die men het liefst vergeet. Beklemtone­n dat het een land is dat Europese waarden hoog in het vaandel draagt, is het doel. Niet voor niets is het thema van het Songfestiv­al ‘diversitei­t’. Toch heeft Oekraïne nog veel werk. Journalist­en en anticorrup­tieactivis­ten worden vervolgd, corruptie blijft een kwaal en ook met de mensenrech­ten is het niet echt koek en ei. De politieke stabilitei­t is broos, er wordt gesproken over de noodzaak van een nieuw Euromaidan-protest, dit keer tegen president Porosjenko. Op het Maidanplei­n vond in 2014 de volksopsta­nd plaats tegen de Russische vazal, president Viktor Janoekovit­sj. Het land zit door de oorlog en de gespannen relaties met Rusland in een economisch­e dip én op zwart zaad. Het is aangewezen op zware leningen van het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF), met schulden die het amper of niet kan afbetalen. De energievoo­rziening is wankel, omdat belangrijk­e kolenvoorr­aden in het separatist­engebied liggen. En die situatie zal niet verbeteren nu Rusland begonnen is met de bouw van een gaspijplij­n langs Turkije om de leiding die door Oekraïne loopt dicht te draaien.

Makkelijk is het leven er dus niet. Maar dat mag het feestje in Kiev vanavond niet drukken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium