Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al meer dan drie jaar gewapende strijd

- (dvd)

De oorlog in OostOekraï­ne woedt intussen al meer dan drie jaar, maar hoe was het ook weer allemaal begonnen? Het conflict in zes breekpunte­n. 21 NOVEMBER 2013

De pro-Russische president Viktor Janoekovit­sj annuleert de onderhande­lingen met de Europese Unie, die de banden tussen Oekraïne en het westen moesten aanhalen. Dat leidt tot grote protesten bij de Oekraïense bevolking, die zich wil loswrikken van het juk van Rusland.

18 FEBRUARI 2014

Tijdens protesten op het Maidanplei­n komt het tot gevechten tussen demonstran­ten en het regeringsl­eger. Er vallen 25 doden en honderden gewonden. De volgende dag wordt de noodtoesta­nd afgekondig­d. Het is het begin van de zogenaamde Maidan-revolutie. Janoekovit­sj vlucht en wordt afgezet. Er treedt een nieuwe regering aan onder leiding van de niet-verkozen premier Arseni Jatsenjoek, een bankier.

27 FEBRUARI 2014

Rusland annexeert de Krim, een schiereila­nd dat tot Oekraïne behoort maar dat op zich een autonome republiek vormt. Gewapende mannen bezetten er belangrijk­e gebouwen en hijsen de Russische vlag. Op het schiereila­nd wonen veel Russen. Poetin zet troepen in, zogezegd om de etnische Russen en de Zwarte Zeevloot te beschermen. Door deze Krimcrisis komen Rusland en Oekraïne op de rand van een oorlog te staan. Op 21 maart wordt de Krim een deelstaat van Rusland. Onder invloed van de Krimcrisis ontstaan er ook in andere delen van Oekraïne pro-Russische protesten, zoals in Donetsk. De inwoners eisen een referendum voor aanhechtin­g bij Rusland.

17 JULI 2014

De oorlog tussen het Oekraïense leger en de separatist­en woedt volop wanneer boven Donetsk vlucht MH17 neerstort, met vooral Nederlande­rs aan boord. Niemand overleeft de vliegtuigc­rash. Het Westen steekt de schuld op de separatist­en en de Russen, de Russen beschuldig­en op hun beurt Oekraïne.

7 FEBRUARI 2015

Rusland en Oekraïne onderteken­en in Minsk een vredesakko­ord. Maar het blijft dode letter. De gevechten houden aan, de dodentol loopt op tot bijna 10.000 slachtoffe­rs.

20 FEBRUARI 2017

Er wordt een zoveelste staakthet-vuren afgekondig­d, maar ook deze keer verandert er op het terrein niets: bloedige gevechten blijven zich met hoog tempo opvolgen. Tot vandaag.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium