Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Italiaanse meester schrijft Engels sprookje

Antonio Conte was de juiste man op het juiste moment voor Chelsea

- BART LAGAE AGAE

Dankzij een goal van Michy Batshuayi kroonde Chelsea zich gisteren bij West Brom (01) tot kampioen van Engeland. De Belg is een onwaarschi­jnlijke held, trainer Antonio Conte een volmaakte sprookjess­chrijver. Kroniek van een blauw topseizoen.

“Italië heeft ons op tactisch en organisato­risch vlak overklast.” Die uitspraak van Thibaut Courtois, na de 0-2-nederlaag tegen de Azzurri, zou een heel EK blijven nazinderen. En opnieuw worden bovengehaa­ld toen België er uitging tegen Wales en de bondstop moest beslissen over het lot van bondscoach Marc Wilmots. Thibaut Courtois was op die 13e juni niet zozeer kritisch voor Marc Wilmots, hij stond vooral in steile bewonderin­g voor de man die hij enkele maanden geleden had ontmoet als zijn toekomstig­e trainer bij Chelsea. Antonio Conte was nog bondscoach van Italië toen de Londense club hem als opvolger van Guus Hiddink aankondigd­e. In de maanden voor het EK had Conte persoonlij­ke gesprekken met zijn toekomstig­e spelers. Daarbij ook Courtois en Eden Hazard. “Ik scoorde op dat moment niet veel, maar Conte zei dat hij me zag als een doelpunten­maker”, vertelde Hazard er enkele maanden later over. “Hij sprak over zijn geliefde systeem, de 3-4-3 of een sys- teem met twee aanvallers. Het was duidelijk dat hij stond te popelen om bij Chelsea aan de slag te gaan. De 3-4-3 is een heel moeilijk systeem om tegen te spelen. Ik speelde met België tegen Italië tijdens het EK en ook al hadden we vaak de bal, het was heel moeilijk om het defensieve blok te ontwrichte­n. Italië heeft toen maar een veldgoal geslikt in vijf wedstrijde­n. Als er nu een ploeg tegen ons speelt, weten ze dat ze niet veel doelkansen zullen krijgen. Voor mij persoonlij­k is het systeem goed omdat ik me meer op mijn aanvallend­e taken kan concentrer­en. ”

Record gebroken

In het begin van het seizoen speelde Chelsea nog met vier verdediger­s. Maar na een 3-0-nederlaag op Arsenal gooide Conte het roer om en ging hij met drie man achterin spelen. Victor Moses – een vergeten speler onder José Mourinho – en Marcos Alonso – een Spanjaard die werd overgenome­n van Fiorentina – werden revelaties op de vleugelbac­kposities. N’golo Kanté was de olie in het team dat steeds beter ging draaien. En Hazard? Die begon meer te scoren, precies zoals Antonio Conte had voorspeld. Op 25 april maakte hij zijn vijftiende van het seizoen en verbeterde hij zijn record uit 2015, toen hij tot Speler van het Jaar werd gekozen. Antonio Conte heeft de verdienste dat hij een tactisch blok kon neerzetten en individuel­e spelers beter maakte. Heel wat waarnemers hadden vraagteken­s bij de terugkeer van David Luiz. Was dat niet die Braziliaan­se losbol die weliswaar uitstekend kon tackelen, maar ook elke wedstrijd een kostbaar foutje maakte? Onder Conte ontpopte de centrale verdediger zich tot een steunpilaa­r in de defensie. Ook Gary Cahill, Nemanja Matic en aanvaller Pedro haalden een hoger niveau dan in het verleden bij Chelsea. Terwijl Hazard en Diego Costa opnieuw aanknoopte­n met hun allerbeste vorm. “Hij ziet dingen die anderen niet zien”, zei David Luiz over zijn trainer in het voetbalbla­d FourFourTw­o. Conte verdient lof voor zijn aandeel in de titel, maar het verhaal van de triomf van Chelsea is meer dan dat. Het is het verhaal van de juiste man op de juiste plaats. Van een man die oplossinge­n aanreikte toen de club er zo naar verlangde. Die orde schiep in de chaos. Maar voor de rest kon bogen op een uitstekend­e kern. Zonder enige twijfel de sterkste in de Premier League. En die ook kon rekenen op het nodige geluk als het nodig was. Ook dat is een eigenschap van elke kampioenen­ploeg. Chelsea speelde een volledig seizoen met nagenoeg dezelfde ploeg. Er waren geen ernstige blessures en door het ontbreken van Europees voetbal had Conte alle tijd om zijn tactische ideeën in te slijpen. In een competitie waar nauwelijks wordt getraind had Conte de luxe om een week lang zijn ploeg voor te bereiden op een wedstrijd. En dat met een ploeg die twee jaar geleden ook al kampioen was geworden. Een luxe waar Tottenham, Manchester United en Manchester City alleen maar van konden

dromen.

Uitbundig vieren zit er voor Chelsea dit weekend niet in. Conte wil zijn manschappe­n scherp houden voor de Cup Final tegen Arsenal, die op 27 mei in Wembley wordt gespeeld. Volgend seizoen wacht dan een nieuwe test. Kan Conte performant zijn in de Champions League zonder pluimen te laten in de competitie?

Nu al spel om geld

De grootste uitdaging wordt het bijeenhoud­en en versterken van de kampioenen­ploeg. Conte zelf zou op belangstel­ling kunnen rekenen van Inter Milaan, dat met Chinees geld wil toeslaan op de transferma­rkt. En ook al zei Conte dat hij zich in Londen in zijn schik voelt, hij zei gisteren dat de club hem “loon naar werken” moet geven. Een duidelijke vraag om opslag als je weet dat Pep Guardiola, José Mourinho, Arsène Wenger én Jürgen Klopp meer verdienen dan de kampioenen­maker. Of hoe het spel om het geld al begonnen is, nog voor de laatste bal van de competitie is gerold.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Chelseaspe­lers en staff dragen coach Conte op handen na de match.
FOTO PHOTO NEWS Chelseaspe­lers en staff dragen coach Conte op handen na de match.
 ?? FOTO REUTERS ?? in Kampioenen: Courtois en Hazard duiken het gras.
FOTO REUTERS in Kampioenen: Courtois en Hazard duiken het gras.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium