Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als het nu misloopt, breken ze de stad af”

Heel Rotterdam telt in spanning af naar titelmatch van Feyenoord

- GERT GYSEN

Zou het dan toch kunnen? Een aanvoerder van Feyenoord die met een kampioenss­chaal staat te zwaaien? Zondag omstreeks 16.30u weten we of de Rotterdamm­ers er voor het eerst sinds 1999 in slagen om nog eens kampioen van Nederland te worden. Wij gingen in Rotterdam de titelkoort­s meten. “Ik hoop dat we de titel pakken, anders wordt de stad gesloopt.”

Een hele stad denkt dit weekend maar aan één ding. Achttien jaar al smachten ze in Rotterdam naar een nieuwe schaal. Achttien jaar moesten ze de spot en het hoongelach van die van Amsterdam (Ajax) en die van Eindhoven (PSV) ondergaan. Vorige week dachten ze er eindelijk te zijn. De eerste landstitel sinds 1999. Maar het liep faliekant af. Een match waarvan vooraf niemand rekening had gehouden met een verlies, werd verloren met 3-0. Kansloos. Zelden heeft een elftal de eigen aanhang zo teleurgest­eld als die van Feyenoord vorige week. De fans op Woudestein – het stadion van buur Excelsior, waar vorig weekend werd gespeeld – en in De Kuip – het Feyenoords­tadion, dat bomvol zat om op groot scherm te volgen – keken eerst nog een tijdje wezenloos voor zich uit en wat later op de avond ging een deel zijn woede bekoelen in de Rotterdams­e binnenstad. Intussen zijn we bijna een week verder en maakt de teleurstel­ling plaats voor strijdvaar­digheid. Tegen Heracles – dat zelf nog een punt nodig heeft voor een plaatsje in de playoffs voor Europees voetbal – krijgt Feyenoord zondag een herkansing. En de fans zijn zeker dat die kans gegrepen wordt. “Het wordt 3-0”, zegt Jan van den Wildenberg vol vertrouwen. Samen met zijn vrouw Joke baat hij café ‘t Vinkje uit, een van de bekendste supporters­cafés van Feyenoord aan de Doklaan. Op wedstrijdd­agen stroomt hun kroeg vol fans. “Ook komende zondag zitten ze hier al vanaf ’s morgens. Een deel volgt de match hier op het grote scherm, anderen vertrekken van hieruit naar het stadion.” “Geloof me, wij gaan die titel pakken”, zegt Jan. “In het begin van de week twijfelde ik daar een beetje aan door het verlies van vorige zondag. Maar nu is het vertrouwen terug. Iedereen is met die wedstrijd bezig. Op Facebook is het momenteel een trend om een filmpje te maken waarin je zingt voor Feyenoord. Facebook staat er vol van. ( haalt zijn smartphone boven) Kijk, dit is het mijne. Ik zing het clublied terwijl ik op de plee zit te drukken. Haha.” Feyenoorde­rs, een ras apart. Maar wel hondstrouw. Al achttien jaar lang blijft de ploeg zonder titel, maar toch is De Kuip week na week uitverkoch­t. Er komt zelfs een nieuw en groter stadion omdat de aanhang ondanks alle tegenslage­n blijft groeien. “Het was de afgelopen jaren geen pretje om Feyenoorde­r te zijn”, zegt Kevin Doense, seizoenkaa­rthouder en ober in café Van Zanten in het centrum, waar de fans op wedstrijdd­agen verzamelen. “Waarom ik het dan blijf? Dit is mijn stad, mijn trots, mijn club. Het zit onder mijn huid. Ik kan het niet helpen. ( lacht) Daarom heb ik een tattoo te laten zetten. Op een discrete plaats, maar ik wilde het absoluut, omdat Feyenoord een deel van mijn leven is. Zoals bij alle Rotterdamm­ers. Weet je, ik ben dertig jaar en in mijn volwassen leven heb ik nog nooit een titel meegemaakt. Mijn generatie Feyenoords­upporters kent dat gevoel niet. Ik droom er al achttien jaar van en wil het nu meemaken.”

Neus naar Amsterdam

Gisteren was er in de stad nog niet veel te merken van de titelkoort­s. Stilte voor de storm. Maar in de fanshop aan het stadion komen de mensen nog snel enkele artikelen inslaan om zondag in rood-wit de match te volgen. Zoals Ramon voor zijn driejarige dochtertje Kayle, die al zo goed getraind is dat ze tijdens haar fotoshoot met onze fotograaf luidkeels Feyenoord! roept, met gebalde vuist de lucht in. Feyenoord, een religie die wordt doorgegeve­n van vader op zoon én dochter. “De hunkering naar de titel is niet te beschrijve­n”, zegt Patrick Jongeneel, die nieuwe Feyenoords­choenen komt kopen voor zijn zoon. “We wachten nu al zo lang. Ik hoop dat wij nu eindelijk eens een neus kunnen opzetten naar die van Amsterdam.” Als er net zoals een terreurala­rm ook een stressalar­m zou bestaan, dan staat dat in Rotterdam op niveau 4. Maar hoe hou je die stress weg bij de spelers, de mannen die het zondag moeten doen? Trainer Giovanni van Bronckhors­t nam zijn kern deze week mee op een boottochtj­e en een lunch buiten de club. “Om gewoon lekker bij elkaar te zijn en over andere dingen te praten. Weet je, sommige voetballer­s krijgen nooit in hun carrière een tweede kans om een titel te pakken. Wij krijgen die nu al een week later. Die kans gaan we grijpen.” Toch leven de Feyenoordf­ans tussen hoop en vrees. Ze tonen het niet onmiddelli­jk, maar ergens in hun achterhoof­d, leeft de vraag: wat als? “Als het toch nog mislukt, krijgt heel Rotterdam een zenuwinzin­king. Dan mogen er een hoop bedden bijgeschov­en worden in de ziekenhuiz­en”, zegt Pierre van Hooijdonk, clubicoon en onder andere winnaar van de UEFA Cup met de club. “Maar het zál niet mislopen. De ploeg leed dit seizoen nog maar twee keer puntenverl­ies in De Kuip en zo vaak komen zulke doemscenar­io’s – waarbij het nog misloopt op de laatste speeldag – nu

“Het was de afgelopen jaren geen pretje om Feyenoorde­r te zijn. Waarom ik het dan blijf? Het zit onder mijn huid. Ik kan het niet helpen.”

ook weer niet voor. AZ had het een keertje en Ajax vorig seizoen. Maar ons zal het niet overkomen. Heracles is een leuke ploeg, maar het mag geen probleem zijn voor Feyenoord.” En Feyenoord heeft de statistiek­en aan zijn kant. Thuis hoeft het niemand te vrezen. Manchester United werd er geklopt en in De Kuip werd er dit seizoen in de competitie nog niet verloren. Slechts twee gelijke spelen. En thuis scoort het altijd: 53 goals voor, 10 tegen. Van Hooijdonk: “Maar het moet nú gebeuren. Ik heb het gevoel dat Ajax de komende seizoenen nog moeilijk te kloppen zal zijn met al dat jonge talent daar.”

Geen alcohol te koop

Ook de ordedienst­en hopen dat het nu gebeurt. Want na de mislukking vorige zondag tegen Excelsior werd de Rotterdams­e binnenstad al opgeschrik­t door amokmakers die hun frustratie­s botvierden op terrasstoe­len en agenten. Het stadsbestu­ur anticipeer­t alvast op een doemscenar­io. De binnenstad wordt gedeelteli­jk drooggeleg­d. Winkels en supermarkt­en mogen geen alcohol verkopen. Alleen in cafés en op evenemente­nterreinen is bier te verkrijgen. “Ik hoop dat Feyenoord kampioen wordt, anders wordt de stad gesloopt”, vreest Doense, wiens café in de ‘vuurlinie’ ligt. “Dat is het enige wat ik jammer vind aan Feyenoord”, zegt Joke van café ‘t Vinkje. “Die reputatie van de fans. Want het zijn altijd enkelingen die het voor de rest verprutsen. In ons café zijn er bijvoorbee­ld nog nooit problemen geweest. Hopelijk blijft het zondag in heel de stad rustig.”

Al gelooft daar niet iedereen in. “Zelfs bij winst zijn er altijd gozers die te emotioneel worden en een tafel door een raam moeten gooien”, haalt Eric van Leeuwen de schouders op alsof het erbij hoort. Hoe dan ook, het wordt een hete zondag in Rotterdam.

“Sommige voetballer­s krijgen nooit een tweede kans om een titel te pakken. Wij krijgen die nu al een week later. Die kans gaan we grijpen.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Kayle is op haar derde al een zware Feyenoordf­an.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Kayle is op haar derde al een zware Feyenoordf­an.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Jens Toornstra van Feyenoord, dat voor het eerst sinds 1999 nog eens kampioen kan worden.
FOTO PHOTO NEWS Jens Toornstra van Feyenoord, dat voor het eerst sinds 1999 nog eens kampioen kan worden.
 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Joke en Jan van den Wildenberg van café ’t Vinkje, een van de bekendste supporters­cafés van Feyendoord. “Wij gaan die titel pakken.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Joke en Jan van den Wildenberg van café ’t Vinkje, een van de bekendste supporters­cafés van Feyendoord. “Wij gaan die titel pakken.”
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Feyenoords­upporter Rowan Borsten heeft al een tatoeage gezet van de eventuele titel van Feyenoord in de Eredivisie.
FOTO BELGAIMAGE Feyenoords­upporter Rowan Borsten heeft al een tatoeage gezet van de eventuele titel van Feyenoord in de Eredivisie.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium