Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meeste verwachtin­gen, minste aanloop

Steven Kruijswijk

-

Verwachtin­gen

Andere renners dromen als kind van de Tour, Kruijswijk fantaseerd­e toen over de Giro. Vorig jaar werd hij vierde, al had hij zonder die val op dag 19 gewoon het roze gehouden. Het maakt de verwachtin­gen opnieuw hoog bij de klimmer met de brede schouders. “De doelstelli­ng is het podium, maar liefst natuurlijk die eerste plaats.” Tekenend voor de hoge verwachtin­gen is dat onze landgenoot Victor Campenaert­s dinsdag in de tijdrit, waar hij na het uitvallen van Dennis kans maakt op de dagzege, niet helemaal voluit mag gaan. De dag nadien staat een verraderli­jke bergrit op het menu en moet de Belgische kampioen tijdrijden in de pas lopen van zijn kopman. “Een ritzege interessee­rt ons niet, alleen het klassement van Steven”, aldus de woordvoerd­er. Het maakt dat Kruijswijk, net als Nibali en Quintana, in deze Giro meer te verliezen dan te winnen heeft.

Aanloop

Na de zevende plaats in Catalonië trok hij in april drie weken naar de Teide. Daardoor was hij niet op tijd terug voor de Ronde van Romandië en startte hij in de Ronde van Yorkshire. Maar net daar kwam hij ten val, plat op zijn borstbeen. Bij de start van de Giro klaagde hij nog over hinder en verloor hij daardoor dertien seconden in het gewriemel van de eerste etappe. Net voor de Etna deelde de ploeg mee dat alle pijn en belemmerin­gen over zijn, maar dat is meer pr-taal dan de waarheid. Tien kilometer voor de voet van de Etna viel hij nog eens. Officieel zijn de fysieke ongemakken voorbij, maar het mentale front is wel nog aangetast door al dat liggen op de grond.

Ploeg

Vorig jaar stond Kruijswijk er alleen voor in de derde Giroweek. Om dat te voorkomen, haalde de ploeg Stef Clement en Jurgen Van den Broeck binnen. Ook Martijn Keizer kan aardig klimmen. Maar de enige Nederlands­e ploeg hoort niet bij de vijf sterkste klimploege­n aan de start. Met Robert Gesink en Primoz Roglic wel in de Giro en niet in de Tour was dat een ander verhaal geweest.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium