Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beste aanloop, minste ploeg

Bauke Mollema

-

Verwachtin­gen

Van de Nederlands­e G3 in het rondewerk heeft de klimmer uit Groningen de beste adelbrieve­n. Al vier keer, waarvan drie keer in de Tour, reed hij top tien in een grote ronde. Tot de negentiend­e rit in de Tour van vorig jaar leek hij met de tweede plaats in het klassement op weg naar dat eerste podium, maar een val besliste er anders over. “Na zes jaar op een rij vol op de Tour te focussen, geeft deze Giro mij nieuwe energie. Quintana is de topfavorie­t, daaronder is alles mogelijk. Dat podium moet nu maar eens gaan gebeuren.”

Aanloop

Hij geeft soms een nonchalant­e indruk, maar de dertiger heeft hard toegewerkt naar deze Giro. Na de Tirreno reisde hij met ploegleide­r Kim Andersen door naar Zuid-Italië om de Blockhaus – hoewel er nog sneeuw lag – en de tijdrit van dinsdag met de fiets te verkennen. Ook de drie bergritten in de Dolomieten heeft hij afgefietst, terwijl de andere Nederlande­rs de verkenning aan hun ploegleidi­ng overlieten. Hij trok ook nog drie weken helemaal op zijn eentje naar de Teide op Tenerife voor een hoogtestag­e. Van toewijding gesproken.

Ploeg

Jesus Hernandez – gehaald als vriendje van Contador – en Laurent Didier zitten al in de herfst van hun carrière. De Fransman Julien Bernard liet nog niks zien. Op de Amerikaan Peter Stetina, die in 2011 eens 21ste werd in de Giro, na heeft Mollema amper hulp mee gekregen om hem bergop bij te staan. “Onze ploeg focust wat het rondewerk betreft in de eerste plaats op de Tour en dus op Contador”, legt Jasper Stuyven uit. “Ze willen dat iemand als Pantano fris aan de Tour begint en dus geen Giro rijdt.” Ook die andere klimknecht­en Gogl en Zubeldia worden gespaard. Het maakt dat Mollema van alle klassement­srenners in deze Giro de minst kwalitatie­ve selectie rond zich heeft. Hij zal het in zijn eentje moeten redden.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium