Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beste ploeg, minste verwachtin­gen

Tom Dumoulin

-

Verwachtin­gen

“Of ik zou tekenen voor de derde plaats? Ik zou zot zijn als ik het niet zou doen”, zei Dumoulin voor de Giro. Maar terwijl zijn twee landgenote­n zich vol uitspreken over het podium, is deze Giro voor Dumoulin een stap in het onbekende. “Ik ga wel voor een klassement, maar voor mij wordt het ook deels een beetje ontdekken. Ik heb één keer per ongeluk een klassement gereden in de Vuelta en ik hoop dat ik dat nog een keer kan herhalen. Maar ik behoor nog niet tot de gevestigde orde in het klassement zoals Steven en Bauke. Maar goed, ik moet ook niet tevreden zijn als ik veertiende word. Dan zou het wel als falen aanvoelen.”

Aanloop

Van de drie Noorderbur­en behaalde Dumoulin dit seizoen al de beste resultaten: vijfde in de Strade Bianche en zesde in de Tirreno. Na vorig jaar hoofdzakel­ijk op de tijdritten te hebben gefocust, maakte hij afgelopen winter de omschakeli­ng naar het rondewerk. Dumoulin zakte van 71 naar 69 kilogram. Zijn kuiten zijn tegenwoord­ig even flinterdun als die van de pure klimmers. Voor Luik - Bastenaken - Luik trok hij 2,5 weken op hoogtestag­e, verspreid over de Teide en de Sierra Nevada. Het parcours verkennen deed hij niet. “Als ik dan eens anderhalve week niet moet koersen, wil ik ook anderhalve week thuis zijn. Rust is belangrijk, zeker op het mentale front.”

Ploeg

Chad Haga, Georg Preidler en Laurens ten Dam hebben dan wel niet dezelfde reputatie als de klimknecht­en van Movistar of Sky, ze kunnen alle drie meer dan een berg over. Met een in bloedvorm verkerende Wilco Kelderman heeft Dumoulin zelfs die andere goede Nederlands­e ronderenne­r achter de hand. In de Tour mikt het Duitse Sunweb op dagsuccess­en van Matthews en Barguil. Daardoor kreeg Dumoulin carte blanche om zich met goede klimmers te omringen. Ten Dam en Kelderman werden afgelopen winter specifiek aangetrokk­en om hem bij te staan.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium