Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buys en Caerts zwemmen records, Timmers zeker van WK

- (gsg)

Het BK in Antwerpen startte gisteren onder een gunstig gesternte. Vooral Kimberly Buys, met haar 28 lentes niet meer van de jongsten, knalde als nooit voorheen.

In de reeksen stelde de Oost-Vlaamse topzwemste­r meteen haar Belgisch record op de 50 meter vlindersla­g scherper. Met een chrono van 25”88 is ze bovendien de eerste Belgische die onder de 26-secondengr­ens duikt. En in de finale haalde ze haar nieuwe besttijd opnieuw omlaag (25”78).

De vraag rijst of Buys ooit al scherper voor de dag kwam? “Ik had op deze afstand eerder mijn WK-limiet al gezwommen, maar het was toch mijn streven om het Belgisch record scherper te stellen. Dankzij een nieuwe manier van trainen, met een voedingspr­ogramma dat weinig koolhydrat­en omvat, ben ik een viertal kilogram vermagerd. Dat rendeert. Nu wil ik ook nog de WK-limiet op de 100 meter vlindersla­g behalen. Dan is mijn BK voor de volle honderd procent geslaagd.”

De 19-jarige Barsten Caerts liet zich voluit gelden op de 50 meter schoolslag. In de reeksen stelde hij zijn eigen Belgisch record met één honderdste scherper en bracht het op 27”68. Een tijd die hij in de finale evenaarde, maar voor de WK-limiet (27”51) kwam hij wel nog een zuchtje tekort. Pieter Timmers was de derde uitblinker van de dag. De Limburger zwom de WK-limiet op de 200 meter vrije slag. Hij won in 1’47”10, negen honderdste­n trager dan zijn persoonlij­ke besttijd, maar wel ruim onder de WKlimietti­jd (1’47”73). Een Timmers in vorm dus, die nu ook de WKlimiet op de 100 meter vrije slag najaagt.

 ?? FOTO BELGA ?? Kimberly Buys.
FOTO BELGA Kimberly Buys.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium