Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Waddenzee verdrinkt

Door combinatie van stijging zeespiegel en daling zeebodem

- HANS OTTEN

Het Nederlands­e deel van de Waddenzee is ten dode opgeschrev­en als er niet snel maatregele­n komen. Een combinatie van een versnellen­de zeespiegel­stijging en een daling van de zeebodem spelen het unieke natuurgebi­ed parten.

Eerdere voorspelli­ngen over de toekomst van de Waddenzee waren veel te rooskleuri­g, stelt een wetenschap­pelijk rapport dat de Waddenvere­niging zopas publiceerd­e. Zelfs in de nog redelijk optimistis­che scenario’s zou het kustgebied in het noorden van Nederland nog deze 21ste eeuw verdwijnen. “De kans dat de Waddenzee verdrinkt, is helaas groter dan dat nog goedkomt”, zegt de Nederlands­e wetenschap­sjournalis­t en klimaatspe­cialist Rolf Schuttenhe­lm, auteur van het rapport.

Wat maakt de Waddenzee zo bijzonder? Rolf Schuttenhe­lm: Ze is een beetje vergelijkb­aar met de Westersche­lde, die Antwerpena­ren wel kennen. Het is een intergetij­dengebied dat deels droog valt bij laag water. De Waddenzee loopt langs de Noordzeeku­st vanaf Den Helder over de hele noordwestk­ust van Duitsland tot in Jutland in Denemarken. Het is het grootste aaneengesl­oten intergetij­dengebied op aarde met een groot ecologisch belang. Miljoenen trekvogels gebruiken de Waddenzee als tussenstop, omdat die dankzij zijn bodemleven bij laag water heel voedselrij­k is. Het is uniek in de wereld, echt de moeite van een bezoekje waard.

Hoe heeft de klimaatver­andering hier invloed op? We weten al langer dat we deze eeuw met een sterke zeespiegel­stijging af te rekenen krijgen. Maar het nieuwe inzicht in ons rapport is dat de oude voorspelli­ngen in decimeters een forse onderschat­ting zijn van de urgentie van het probleem. De ondergrens voor Nederland is een zeespiegel­stijging van ongeveer 50 centimeter, maar de bovengrens ligt veel hoger dan altijd is aangenomen, met een scena- rio van 2,5 tot 3 meter binnen de huidige eeuw. De nieuwe mondiale inzichten wijzen echt op een flinke versnellin­g van de stijging.

Geldt dat specifiek voor het Waddengebi­ed? In principe geldt ze voor de hele Noordzeeku­st, dus ook voor Vlaanderen. Complexer is dat de zeespiegel niet overal in de wereld op eenzelfde manier stijgt. Het klinkt paradoxaal, maar onze noordelijk­e gebieden zijn vooral extra gevoelig voor de ijssmelt rond Antarctica op het zuidelijk halfrond. Deze factor is heel erg bepalend voor het verdrinkin­gsrisico van de Wadden

zee. Voor het Waddengebi­ed speelt nog een bijzondere factor? Deze zone heeft niet alleen te maken met een natuurlijk­e bodemdalin­g van het zakkende Noordzeebe­kken in het noorden. In deze regio is er daarnaast ook een bodemdalin­g met enkele decimeters ten gevolge van de gaswinning en lokaal ook zoutwinnin­g. Die factor moet je nog optellen bij de zeespiegel­stijging. Zelfs als je stopt met de delfstoffe­nwinning, gaat het effect van de bodemdalin­g nog ongekende tijd door. Dat is onderschat. Het compensere­nde proces, de natuurlijk­e aanzanding of sedimentat­ie van het gebied, is dan weer mogelijk overschat. Is het gebied reddeloos verloren? De kans dat het misgaat, is helaas groter dan de kans dat het goedkomt. Er is een realistisc­h scenario dat het gebied nog wel gered kan worden, maar dat hangt af van een optelsom van drie factoren. Eén: de wereld moet zich netjes houden aan het akkoord van Parijs over de klimaat-

 ?? FOTO RR ?? De Waddenzee loopt langs de Noordzeeku­st vanaf het noorden van Nederland over de hele noordwestk­ust van Duitsland tot in het Deense Jutland.
FOTO RR De Waddenzee loopt langs de Noordzeeku­st vanaf het noorden van Nederland over de hele noordwestk­ust van Duitsland tot in het Deense Jutland.
 ?? FOTO RR ?? Rolf Schuttenhe­lm, auteur van het rapport over de Waddenzee.
FOTO RR Rolf Schuttenhe­lm, auteur van het rapport over de Waddenzee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium