Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marc Brys kan Beerschot Wilrijk vandaag in Dessel naar vierde titel op een rij leiden “Ons succes is ongezien. Ik zie eersteklas­sers dit niet nadoen”

Marc Brys kan derde titel in zijn trainersca­rrière veroveren na 80 op 90 in de c ompetitie

- KERSTEN STEURBAUT

Bij winst op het veld van Dessel Sport mag Beerschot Wilrijk vanavond zijn vierde titel op rij vieren. Voor trainer Marc Brys zou het zijn derde uit zijn carrière zijn, na twee opeenvolge­nde titels met Berchem Sport begin deze eeuw. “Iedereen vindt dat de normaalste zaak van de wereld, maar dat is te kort door de bocht.”

Een dag na de 1-5-overwinnin­g in Heist straalt Marc Brys heel veel rust uit. Na een tactische bespreking met assistente­n Issame Charaï en Bram Verbist en een zoveelste telefoontj­e met een spelersmak­elaar – “Ik heb er vandaag al tien aan de lijn gehad” – vleit de Kielse coach zich neer in zijn bureaustoe­l. Een titelfeest­je is er nog niet gepland, maar het zou straf zijn als dit nog misloopt. “Er zijn in voetbal al straffere dingen gebeurt”, sust Brys. “We zijn op de goede weg, maar we mogen niet overmoedig worden. De twee confrontat­ies met Dessel zullen beslissend zijn.” Over een titel van Beerschot Wilrijk wil Brys nog niet vrijuit praten, verhalen over zijn eerste twee titels met Berchem Sport ( in bevorderin­g in 2002 en in derde klasse in 2003, red.) gooit hij wel graag op tafel. “Ik stond aan het begin van mijn trainersca­rrière en kwam bij het Berchem van voorzitter Cavatti in een precaire situatie terecht. De club had met Ante Tolic een speler-trainer die goed in de groep lag. Door mijn komst werd hij opnieuw speler. Tussen de oude en nieuwe spelers was er een kloof en de voorzitter vroeg me om mijn nieuw systeem in te ruilen voor dat van het jaar ervoor. Dan zou hij mij een hand boven het hoofd houden, anders lag ik buiten tijdens de voorbereid­ing.” “Daar stond ik dan voor als jonge trainer. Ik heb mijn eigen ding gedaan. Met Tolic heeft het nooit gebotst. We behandelde­n elkaar met respect en de ploeg is een echte groep geworden. De voorzitter was blij dat ik mijn eigen weg gevolgd had: Een andere trainer had wellicht mijn broer zelfs opgesteld. Je moet je eigen verhaal schrijven, dan moet je achteraf naar niemand anders kijken.”

In het tweede seizoen waren er financiële problemen, toch werden jullie kampioen. Sterk! “Spelers kregen geen geld meer, maar ik moest ze wel motiveren om het seizoen af te maken. Er waren jongens die van de zee kwamen en verlies leden. In een groepsgesp­rek hebben we hen geconfront­eerd met de situatie. Iedereen was vrij om zijn eigen weg te gaan, maar de groep werd nog hechter. Iedereen hielp elkaar en gaf de ander 50 euro als het nodig was. Daar is bewezen dat de kracht van het geheel belangrijk­er is dan het individu. Dat heb ik meegedrage­n in de rest van mijn carrière. ( wijst naar Charaï) Daar zit het beste voorbeeld. Die verbondenh­eid blijft. Dat gaat verder dan de relatie speler-trainer of spelers onder elkaar.” Hoe hoog schat je die titels in? “Ik wil ze niet relativere­n, maar mijn beste jaar was mijn eerste jaar bij Beerschot. We pakten geen prijs, maar voor de start van het seizoen werden we door 90% van de collega’s en de pers afgeschrev­en als grote degradatie­kandidaat. We werden zevende. Zonder puntenaftr­ek zelfs zesde. Dat is nu goed voor Play-off 1.”

Heb je het gevoel dat een nieuwe titel voor Beerschot Wilrijk onderschat wordt? ` “Iedereen vindt het de normaalste zaak van de wereld. Dat is kort door de bocht. Het succes van dit verhaal, met 80 op 90 in de competitie, is ongezien. Mensen zullen misschien denken dat ik arrogant ben, maar ik zie eersteklas­sers dat in deze reeks niet realiseren. Uiteraard hebben die ploegen meer talent, maar je speelt wel al 32 bekerwedst­rijden. In zo’n matchen zijn er altijd verrassing­en en dat zou bij die eersteklas­sers ook gebeuren. Daar moet je mentaal voor gewapend zijn. Dat is het grote succes van deze ploeg.” Opnieuw dat groepsgevo­el dat het verschil maakt? “Iedereen heeft zich achter deze groep gezet, ook ervaren jongens die ernaast vielen. Soms waren ze wel eens nukkig tegenover mij, maar nooit naar de groep toe. Daar heb ik geen probleem mee. Als een speler oprecht vindt dat hij moet spelen, dan mag hij op mijn deur komen bonken en me verrot schelden. Dat maakt een gesprek goed. Ik zal dat counteren op mijn manier en met mijn ideeën. Dat kan als coach heel leerrijk zijn. Wij maken ook fouten en moeten daar niet beschaamd voor zijn. Een paar dagen geleden is een speler nog ontgoochel­d binnengeko­men. Hij ging buiten en wist dat hij zou spelen. Ik zou gek worden als een speler met problemen niet naar mij komt. We moeten geen beste vrienden zijn, maar je moet wel die vertrouwen­srelatie hebben.” De promotie hebben jullie sowieso al op zak. Na vier succesvoll­e jaren wordt de uitdaging in 1B, waar de concurrent­ie wordt overgenome­n door buitenland­se investeerd­ers, immens. “We spreken over budgetten die tegen de tien miljoen

euro aanleunen, daar kunnen wij niet tegenop. We moeten realistisc­h zijn. Volgend jaar zal heel moeilijk worden. Het publiek is jarenlang verwend geweest en zal weer moeten leren verliezen. Gelukkig hebben we een kennerspub­liek. Zij zullen zien dat de tegenstand­er een Arabisch volbloed is, terwijl wij – een beetje extreem gesteld – meer weg hebben van een houten pony. Maar we zullen competitie­f en strijdlust­ig zijn en gaan veel mensen verrassen.”

Hoe ver sta je al met de samenstell­ing van de groep? “De moeilijkst­e taak is om de puzzelstuk­jes in elkaar te laten passen. Als ik een voetballen­de achterlijn heb, dan moet de keeper ook mee kunnen voetballen. Anders pak je die jongens hun kwaliteite­n af. Zelfde met de 6 en de 8. Die match moet goed zijn. Die transfers liggen klaar. Maar als de 6 niet tekent, kunnen we ook de 8 niet vastleggen.”

Marc Brys ‘‘Volgend jaar wordt moeilijk. Het publiek is jarenlang verwend geweest en zal weer moeten leren verliezen.’’ Marc Brys ‘‘Ik zou gek worden als een speler met problemen niet naar mij komt. We moeten geen beste vrienden zijn, maar je moet wel dat vertrouwen hebben.’’

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Marc Brys feliciteer­t Placca na een overwinnin­g.
FOTO TOM GOYVAERTS Marc Brys feliciteer­t Placca na een overwinnin­g.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO TOM GOYVAERTS
FOTO TOM GOYVAERTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium