Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het wordt Anderlecht”

Wielerkamp­ioenen Lucien Van Impe en Peter Van Petegem volgen eindsprint van favoriete club

- FRANK BUYSE

Anderlecht dat thuis verliest van Charleroi, dat is net als Lucien Van Impe en Peter Van Petegem die er worden afgereden in een kermiskoer­s. Zo leer je nog eens iets als je Clubsuppor­ter Van Impe en Anderlecht­fan Van Petegem tegenover elkaar zet.

De ex-toprenners zijn nu voetballie­fhebbers. Van Petegem (47) voetbalde zelf nog, bij Olsa Brakel, maar een bezoek van Juan Lozano maakte hem helemaal een mauve et blanc. “Ik heb nog een foto dat ik op zijn schoot zat. Die pafte nogal...” Dat later, net in zijn gloriejaar 2003 – winst in de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix – aartsrivaa­l Club Brugge kampioen speelde, kon hem niet deren. “Ik werd dat jaar ontvangen op Anderlecht en kreeg een voetbalshi­rt met 1 Van Petegem. Dat heb ik nog altijd.” Want hij is nog steeds Anderlecht-fan, mist nau- welijks een thuismatch, gezeten naast Eddy Merckx bijna. Zijn loge op AA Gent was alleen maar zakelijk – de Zwarte van Brakel verzekert topsporter­s met HDI Global, Leander Dendoncker onder meer. En natuurlijk is hij er bij, zondag in Jan Breydel. Het gezegende jaar 1976 van Lucien Van Impe (70) zat juister: eerst Club kampioen en dan die onvergetel­ijke eindzege in de Tour. Al was Lucien toen nog een Anderlecht-supporter, ging hij nog uit met Arie Haan en kreeg hij voor zijn Tour-zege een gehandteke­nde foto van alle spelers. “Toegegeven, ik ben een overloper. Ik werd later een paar keer uitgenodig­d op Club en maakte er vrienden, Timmy Simons onder meer, en werd een vree supporter. Het voelt soms nog raar aan. Zeker zondag.” Wint Anderlecht zondag? Van Petegem: “Het leeft nogal. Ik krijg al de hele week van langs alle

“De eerste tien minuten zullen bepalend zijn. Het wordt 13, met minstens één goal van Teodorczyk.”

kanten berichtjes. (plagend) Het groot scherm in ons stadion staat al klaar!” Van Impe: “Feyenoord zette vorige week ook al een groot scherm.” Van Petegem: (onverstoor­baar) “Ik zei nog vóór de start van de play-offs: we spelen kampioen op Club Brugge. Ik zie nu al de krantenkop­pen maandagoch­tend: Anderlecht kampioen op Club. Wil ik toch eens meemaken. De eerste tien minuten zullen bepalend zijn. Het wordt 1-3, met minstens één goal van Teodorczyk.” Van Impe: “Ik word al nerveus. Maar toch: 2-1. Club móét winnen, een gelijkspel is niet voldoende. Hoewel, Anderlecht moet daarna naar Charleroi. Raar beestje.” Van Petegem: “Bij een gelijkspel op Club mag Anderlecht daar nog verliezen. Dan staat het nog een punt voor. En het dan thuis tegen Oostende afmaken.”

Zou Anderlecht een verdiende kampioen zijn? Van Petegem: “Oké, tegen Zulte Waregem was het niet goed. Maar hoeveel schone matchen zagen we al in deze Play-off 1? Zoals Club Brugge op Anderlecht op het veld stond… En dan won het de volgende week tegen Oostende en waren het weer superkampi­oenen. Zo gaat dat in het voetbal. Een coureur die een week voor de Ronde van Frankrijk slecht zit, zal er niet aan te pas komen, bestáát niet.” Van Impe: “Peet, ge kunt toch niet content zijn van Anderlecht dit seizoen?” Van Petegem: “Wie mag wel content zijn? Een echt goeie ploeg stond hier al twintig punten voor. Engelse ploegen spelen elke week op hun top, maar hier… Ik zag al matchen in Spanje. Real Madrid: 3-0, 4-0. Spektakel! Dat kunnen wij niet. Met welk systeem zouden ze dat doen? Maar als ze dan tegen Manchester United mogen spelen… Eigenlijk zouden we om de twee weken tegen Club Brugge moeten spelen.” Van Impe: “Ik heb toch al veel supporters van Anderlecht gehoord die niét content zijn.” Van Petegem: “Oké, ze vallen te weinig aan. Maar Anderlecht wíl vaak niet. Maar tegen Club Brugge hadden ze wel met 5-0 kunnen winnen. Maar ik geef toe: thuis verliezen van Charleroi, dat is hetzelfde als werden wij eraf gereden in een kermiskoer­s.” Van Impe: “Vorig jaar werd Club kampioen op karakter. Nu zie ik minder teamspirit. Te veel vedetten. Maar toch zie ik bij Anderlecht niet meer kwaliteit. Club heeft dit jaar gewoon te veel blessures gehad. Zondag wint Club, maar toch

“Vorig jaar werd Club kampioen op karakter. Nu zie ik minder teamspirit. Te veel vedetten. Maar toch zie ik bij Anderlecht niet meer kwaliteit.”

wordt Anderlecht kampioen, denk ik. Ik denk dat ze in het begin René Weiler niet hebben verstaan. Het was nogal een chaos. Niemand kende hem hier, hé. Hij heeft in elk geval wel ne vreen opkuis gehouden.” Van Petegem: “Wie kende eerder Roberto Martinez? Als die de Wereldbeke­r wint, is hij dé man. Zal Weiler zondag ook zijn. Zo snel gaat het in het voetbal. Ik zat laatst samen met René Weiler. Ik ben fan geworden. En niet alleen omdat hij Fabian Cancellera kent en dus iets van koers weet. (lacht) Vooral omdat hij het grote probleem van Anderlecht heeft opgelost. De kleedkamer. Iedereen is nu gemotiveer­d. Als ik nu een bankzitter als Trebel zie opkomen…” Van Impe: “En Peet, als ik er ene zou mogen kiezen van Anderlecht, dan toch Tielemans.” Van Petegem: “Geef ons dan maar Izquierdo.”

 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ??
FOTO GEERT VAN DE VELDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium