Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Even gaat alles super in de Wetstraat

- Dirk Hendrikx Redacteur

Er kondigt zich een vredige lente aan voor de regering en een hete zomer. Na de eerste van de drie superminis­terraden gisteren kon Charles Michel, omringd door niets dan tevreden ministerië­le gezichten, uitpakken met 28 maatregele­n die onze veiligheid zullen verhogen.

Net dit weekend drukte de wereldwijd­e cyberaanva­l ons met de neus op het feit dat het gevaar in vele hoeken schuilt. De timing voor het callcenter tegen cybercrimi­naliteit van staatssecr­etaris Alexander De Croo (Open Vld) kon moeilijk beter. Het is natuurlijk wel maar wat het is: de strijd tegen deze vormen van computermi­sdaad speelt zich een eind boven het Belgische niveau af.

Ook over de meeste andere maatregele­n, keurig verdeeld over de verschille­nde regeringsp­artijen, zal er maar weinig discussie zijn.

Er volgen nu nog thematisch­e superminis­terraden op 10 juni en op 8 juli, eerst over economie en werk, vervolgens over sociale zekerheid en armoedebes­trijding. Die beloven al een stuk moeizamer hun beslag te krijgen. Maar het grote struikelbl­ok wacht pas in volle zomer, wanneer Michel het fiscale luik zou willen aanpakken. Met op tafel de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng van de N-VA, die voor de CD&V te asociaal is, en de meerwaarde­belasting op aandelen, die voor de N-VA te remmend is. Hoe de Open Vld zich precies zal willen profileren is nog niet duidelijk, wel dat voorzitter Gwendolyn Rutten het beu is om er naast de heftig kibbelende coalitiege­noten als derde wiel bij te lopen.

Zal Charles Michel zijn montere glimlach van gisteren kunnen vasthouden? Het worden maanden die bepalend kunnen zijn voor het eindrappor­t van zijn premiersch­ap. Hij heeft nu toch al een goede doorstart kunnen maken na de heilloze paasvakant­ie, toen CD&V van N-VA genoegdoen­ing eiste die de N-VA niet wou geven.

Behalve de kennelijke wil van de ministers om een gezamenlij­ke slagkracht te etaleren, is er nog een element dat een miezerig straaltje optimisme wettigt. In een interview zaterdag herhaalde N-VA-voorzitter Bart De Wever dat er een ‘ Kumbaya-moment’ is geweest met CD&V-collega Wouter Beke en hij zei zelfs dat ze “overeengek­omen zijn dat ze een akkoord willen sluiten”, al blijft hij ook bij zijn verzet tegen de meerwaarde­taks.

Waarop Eric Van Rompuy (CD&V) in zijn blog prompt weer uithaalde naar de N-VA, “die macht boven ethiek en principes plaatst. Dat is eigen aan populisten.” De Wever had in het interview namelijk ook kritiek geuit op ‘ gutmensche­n’, (een ironische omschrijvi­ng van mensen die vooral goed willen doen), “bij wie het niet doordringt dat de wereld niet van marsepein is”. Het is voer voor interessan­te debatten, maar de prille vrede is nog overeind gebleven...

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium