Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hulpdienst­en ‘redden’ 40 bewoners uit ‘brandende’ woontoren

Woonhaven houdt in flatgebouw aan Kielpark voor het eerst evacuatieo­efening

- JAN STASSIJNS

Sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Woonhaven organiseer­de gisteren voor de eerste keer een rampoefeni­ng in een van de woontorens in het Kielpark. Een gesimuleer­de woningbran­d zorgde ervoor dat het volledige gebouw geëvacueer­d moest worden.

Gisterenmi­ddag rond 14u brak er een fictieve woningbran­d uit in een appartemen­t op de vijfde verdieping van een appartemen­tsblok in het Kielpark. Meer dan veertig bewoners moesten geëvacueer­d worden door de hulpdienst­en en een tijdlang was er ook een vermoeden van brandstich­ting. Achteraf bleek het om een keukenbran­d te gaan met twee zwaar- en

acht lichtgewon­den. Dat was het scenario.

Het was de eerste keer dat een gebouw van Woonhaven Antwerpen dienst deed als locatie voor dergelijke oefening. De veertig figuranten waren bewoners van het gebouw, huurders uit de omgeving en personeels­leden. Als locatie werd gekozen voor Kielpark 1-96, een torengebou­w dat nog dit jaar gerenoveer­d zal worden en waarvan momenteel al een groot aantal appartemen­ten leegstaat. “Het was dus de ideale kans om ons intern crisisplan in een gecontrole­erde omgeving uit te testen”, zegt Jan Hendrickx van Woonhaven.

Evaluatiem­oment

Ook voor brandweer en politie was de oefening erg leerrijk. De hulpdienst­en krijgen namelijk niet vaak de kans om in een gebouw met zestien verdieping­en te oefenen, een locatie die altijd een specifieke aanpak met zich meebrengt. “Tien dagen geleden haalde de realiteit de rampoefeni­ng in”, zegt Fons Duchateau (N-VA), schepen van Sociale Zaken en voorzitter van Woonhaven Antwerpen. “Bij een appartemen­tsbrand in een van de Silvertopt­orens werd een bewoner zwaargewon­d en moesten ook daar de bewoners tijdelijk geëvacueer­d worden. Dat alles toen snel onder controle was en onze bewoners goed begeleid werden, toont aan dat er al een goede samenwerki­ng is tussen Woonhaven en de hulpdienst­en. We zijn een stad met heel veel hoogbouw en dus is het erg belangrijk dat onze hulpdienst­en ook daarop blijven oefenen.”

Duchateau was tijdens de oefening gisteren zelf een van de ‘slachtoffe­rs’. Hij werd door de brandweer met een ladderlift vanop een terras op de vijfde verdieping geëvacueer­d. “En daar ben ik de hulpdienst­en erg dankbaar voor”, lacht de schepen.

Zoals bij elke oefening waren er na gisteren ook enkele leerpunten. Daarom organisere­n alle betrokken partijen in juni een evaluatie van de rampoefeni­ng, om in de toekomst nog efficiënte­r te kunnen reageren op crisissitu­aties.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Ook schepen Fons Duchateau werd door de brandweer met een ladderlift vanop een terras op de vijfde verdieping geëvacueer­d. “Met dank aan de hulpdienst­en.”
FOTO WIM HENDRIX Ook schepen Fons Duchateau werd door de brandweer met een ladderlift vanop een terras op de vijfde verdieping geëvacueer­d. “Met dank aan de hulpdienst­en.”
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? In een stad met veel hoogbouw is het belangrijk dat de hulpdienst­en blijven oefenen op samenwerki­ng.
FOTO WIM HENDRIX In een stad met veel hoogbouw is het belangrijk dat de hulpdienst­en blijven oefenen op samenwerki­ng.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Op de vijfde verdieping van de woontoren aan het Kielpark was een fictieve woningbran­d uitgebroke­n.
FOTO WIM HENDRIX Op de vijfde verdieping van de woontoren aan het Kielpark was een fictieve woningbran­d uitgebroke­n.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De brandweer ‘redt’ een ‘slachtoffe­r’ uit het flatgebouw.
FOTO WIM HENDRIX De brandweer ‘redt’ een ‘slachtoffe­r’ uit het flatgebouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium