Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Drie kilo erbij in acht dagen: kermis doet zondigen”

Jeroen Meus, peter van de Antwerpse Sinksenfoo­r, gaat sfeer al opsnuiven op Brusselse Zuidfoor

- TOM DE LEUR

Met de geur van smouteboll­en, het lawaai van te luide beatmuziek en het constante geflikker van lichten wordt de voorlaatst­e aflevering van Goed Volk een overdosis voor de zintuigen. Jeroen Meus (39) hing acht dagen rond op de Brusselse Zuidfoor en moest dat bekopen met drie kilo extra lichaamsge­wicht. Een mooi voorproefj­e van zijn rol als peter van de Antwerpse Sinksenfoo­r, die vanaf 3 juni op Spoor Oost staat. “Ik neem mijn zoontje Georges er graag mee naartoe.”

Een aflevering van Goed Volk op de ‘foor’ of kermis: volgens Jeroen Meus moest het ervan komen. “Dit programma gaat over gemeenscha­ppen, de foor is dat bij uitstek. Met Dagelijkse Kost hebben we al een filmpje gedraaid op de foor, toen viel me al op hoe mooi die wereld is. Iedereen heeft een herinnerin­g aan de kermis, alleen daar smaken de smouteboll­en zoals ze moeten smaken. De foor is een etalage met daarachter een hele gemeenscha­p, we móésten daar wel opnames maken.” Meus belandde bij een foorkramer die op de foor een klein restaurant voor zijn collega’s runt. Dat was een uitgelezen kans om andere foorkramer­s te leren kennen. “Foorkramer­s eten natuurlijk niet elke dag smouteboll­en en frieten, ze koken ook zelf in hun woonwagen. Maar ik ben tijdens die acht dagen op de foor wel volledig in mijn rol opgegaan, ik heb ongeloofli­jk gezondigd. Ik denk dat ik aan het einde van de opnames bijna drie kilo was bijgekomen!”

Gesloten wereld

Meus moet toegeven dat de wereld van de foorkramer­s bijzonder gesloten is. “Ze hebben één pastoor die op de kermis alle geboortes doet, alle huwelijken, alle begrafenis­sen. Ze zijn ongeloofli­jk solidair. Brandt er een kraam af, dan leggen ze samen om die foorkramer uit de nood te helpen. Dat gemeenscha­psgevoel spreekt me ongeloofli­jk aan. Ik vind dat we dat een beetje kwijt zijn, dat permanente gevoel van geborgen te zijn. Ik ken mijn buren amper, terwijl die mannen er altijd voor elkaar zijn.”

Ook de folklore van de foor werkt als een magneet op Jeroen Meus. “De kermis was toch een beetje het internet van vroeger: daar leerde je veel nieuwighed­en voor het eerst kennen. De wildeman, de vrouw met de drie borsten, motorcross­ers in een houten kot, de boksbarak. Ken je de boksbarak niet? Daar lieten stoere mannen uit het publiek zich uitdagen door een bokser in een ring. Mijn schoonvade­r heeft in zo’n barak nog een pak slaag gekregen. De kermis brengt de macho in iedere man boven, of het nu boksen is, schieten op krijt dat op twintig centimeter van uw neus staat of rijden met de botsauto’s. Dat mag, dat heeft charme.”

Geen “seizoen te veel”

Meus werd onlangs peter van de Sinksenfoo­r in Antwerpen, die op 3 juni van start gaat op Spoor Oost. Dat peterschap is er niet voor de schijn, Meus meent het

oprecht. “Die folklore van vroeger mag er weer wat in komen. Ik heb niets tegen lunaparken, die mogen er ook zijn. Maar ik geloof dat de kermis er altijd zal zijn, dat die zichzelf ook zal heruitvind­en. Ik neem er mijn zoontje Georges altijd graag mee naartoe. Die geur en die sfeer, ik koester dat.”

Volgende week zendt Eén de laatste aflevering van dit seizoen van Goed Volk uit, Meus bezoekt dan de jonge boksers op Cuba. Meus is nu zeker dat er geen nieuw seizoen komt. “Ik heb even getwijfeld, maar in alle bescheiden­heid: beter dan dit kunnen we Goed Volk niet maken. De reacties zijn zo overweldig­end, ik wil niet dat seizoen te veel maken.”

JEROEN MEUS

Kokpresent­ator “Ik heb niets tegen lunaparken, maar

ik geloof dat de kermis er altijd zal

zijn, dat die zichzelf ook zal heruitvind­en. Die geur en die sfeer,

ik koester dat.

 ??  ??
 ?? FOTO'S VRT ?? Meus ontdekte achter de flitsende façade een bijzondere gemeenscha­p: “Foorkramer­s zijn ontzettend solidair. Brandt er een kraam af, dan leggen ze samen om die foorkramer uit de nood te helpen.”
FOTO'S VRT Meus ontdekte achter de flitsende façade een bijzondere gemeenscha­p: “Foorkramer­s zijn ontzettend solidair. Brandt er een kraam af, dan leggen ze samen om die foorkramer uit de nood te helpen.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium