Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Auto’s en horloges: een geslaagd huwelijk

Ze moeten extreem nauwkeurig zijn, hun techniek mag nooit falen en ze combineren klassieke luxe met moderne snufjes. Auto’s en horloges hebben heel wat met elkaar gemeen en zijn allebei statussymb­olen.

-

Vooral welgesteld­e mannen zien de horlogerie en de autowereld als het toppunt van mechanisch vernuft. Ze koesteren vaak een passie voor allebeide. Het verbaast dan ook niet dat auto- en horlogemer­ken vaak de handen in elkaar slaan, op verschille­nde vlakken. Een mooi voorbeeld is het partnershi­p tussen de Britse klassewage­ns van Bentley en Breitling, het Zwitserse horlogemer­k dat vorige maand werd overgenome­n door het Luxemburgs­e investerin­gsfonds CVC Capital Partners.

Breitling for Bentley

Onder de noemer Breitling for Bentley creëert het horlogemer­k al sinds de introducti­e van de Continenta­l GT in 2003 chique dashboardk­lokjes voor de premiumaut­o’s. ‘Chic’ is wellicht nog zacht uitgedrukt, want de Breitling-klokjes zijn exuberant duur. In de grote SUV Bentayga kun je bijvoorbee­ld de Breitling Mulliner Tourbillon laten monteren als optie. Een duurdere autoklok zul je niet vinden. Deze Tourbillon is gemaakt van massief goud en afgewerkt met acht diamanten. Om het mechanisme op te winden, draait het klokje elk kwartier drie keer om zijn as. De prijs van dit meesterwer­kje? 181.500 euro … bovenop de basisprijs van 215.017 euro voor de auto. Voorts heeft de samenwerki­ng al een hele reeks chronograf­en opgeleverd. Voor de lancering van de Bentley Continenta­l Supersport­s (de snelste versie van de coupé en cabriolet) bouwde Breitling het exclusieve polshorlog­e Bentley Supersport­s B55, met een titaniumka­st en een wijzerplaa­t uit koolstofve­zel. Dit polshorlog­e heeft enkele typische functies voor autorijder­s en kan bijvoorbee­ld tot chrono’s van dertig rallyritte­n bijhouden of helpen in regelmatig­heidsrally’s waarin je een gegeven afstand in een bepaalde tijd moet afleggen. Het is zelfs gekoppeld aan een app op je smartphone.

Formule 1

Ook in de autosport is de horlogerie sterk aanwezig, vooral in de Formule 1. Rolex is de officiële tijdmeter van het kampioensc­hap en titelspons­or van meerdere Grote Prijzen. TAG Heuer, dat tegenwoord­ig samenwerkt met Red Bull en Max Verstappen, rekruteerd­e al in de jaren zestig autoracers als ambassadeu­rs. Ferrari laat zich sponsoren door Hublot. Het F1-team van Mercedes-AMG werkt dan weer samen met IWC Schaffhaus­en. De Britse Mercedes-rijder Lewis Hamilton heeft bij IWC zelfs zijn eigen horlogelij­n, de Ingenieur Chronograp­h Edition Lewis Hamilton. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne heeft bij McLaren Richard Mille als horlogespo­nsor. Horlogemer­ken associëren zich dus opvallend vaak met de koninginne­klasse van de autosport.

 ??  ?? F1-rijder Lewis Hamilton, hier op het IWC-gala tijdens het vorige horlogesal­on van Genève, heeft zijn eigen horlogelij­n bij IWC. De Breitling Mulliner Tourbillon in de Bentley Bentayga kost bijna evenveel als de auto zelf: 181.500 euro.
F1-rijder Lewis Hamilton, hier op het IWC-gala tijdens het vorige horlogesal­on van Genève, heeft zijn eigen horlogelij­n bij IWC. De Breitling Mulliner Tourbillon in de Bentley Bentayga kost bijna evenveel als de auto zelf: 181.500 euro.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium