Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog één dag genieten van de warmte

Gisteren eerste echte zomerdag van het jaar, vandaag temperatur­en tot 29 graden

- REBECCA VAN REMOORTERE

De lente had gisteren een echt zomers karakter. Met temperatur­en die stegen tot 25 graden was de eerste echte zomerdag van 2017 een feit. Vandaag doet het kwik er nog een schepje bovenop.

U heeft het waarschijn­lijk wel gemerkt, het was gisteren een hete zomerdag. Terrasjes zaten tot ’s avonds overvol en zonneklopp­ers trokken naar het park. Temperatur­en stegen tot boven de 25 graden en dan spreken we officieel van een zomerdag. “Het is niet abnormaal dat de eerste zomerdagen van het jaar al half mei vallen”, zegt weerman Frank Deboosere. “Vroeger, in de negentiend­e eeuw, was dat nog veel later, maar door de opwarming van de aarde worden de eerste hete dagen de laatste jaren al in mei waargenome­n. Ook in Groot-Brittannië bijvoorbee­ld is het momenteel erg warm, daar werd gisteren ook de warmste dag van 2017 gemeten.”

Dat het momenteel zo warm is bij ons is onder meer een gevolg van een strakke wind uit het zuiden. De zon die door de wolkenveld­en heen scheen, maakte het nog warmer. “Ook de nachten zijn erg zacht met temperatur­en rond de 16 graden.”

Grotere kans op onweer

Vandaag wordt het volgens Deboosere nog genieten van warme temperatur­en. “Het wordt nog warmer dan gisteren. In de Kempen stijgt het kwik tot 29 graden. Vanaf vanavond wordt de kans op onweer groter. Dat zal voor verkoeling zorgen. Dan zakken de temperatur­en met een tiental graden. Dat onstabiele weer is typerend voor ons klimaat. Warme periodes worden bij ons snel afgestraft met onweer.”

Op de hamvraag op wat voor weer we voor deze zomer mogen verwachten, kan Deboosere geen antwoord geven. “Dat is koffiedik kijken. We kunnen alleen maar dromen van een mooie zomer.”

 ??  ??
 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Het terrasjess­eizoen gaat van start in Mechelen.
FOTO GIL PLAQUET Het terrasjess­eizoen gaat van start in Mechelen.
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? In Turnhout brengen de fonteinen verkoeling.
FOTO BERT DE DEKEN In Turnhout brengen de fonteinen verkoeling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium