Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moeders starten eigen kinderopva­ng

Steeds meer alternatie­ven voor klassieke en dure opvang tijdens vakantiepe­riode

- REBECCA VAN REMOORTERE

Volgens een onderzoek van de Gezinsbond is het zoeken naar kinderopva­ng tijdens de vakantiepe­riode een stresseren­de bezigheid. Mama’s Ann uit Antwerpen en Lies uit Mortsel nemen daarom het heft in eigen handen en organisere­n zelf kinderopva­ng.

Zo’n 94% van de ouders gaat in de vakantiepe­riodes op zoek naar geschikte opvang voor hun kinderen en dat levert voor zeven op de tien ouders stress op. Het plaatsgebr­ek bij opvanginit­iatieven, de hoge prijs en de beperkte openingsur­en zijn belangrijk­e factoren die stress veroorzake­n. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gezinsbond. Om hoge kosten of stress te vermijden, duiken steeds vaker alternatie­ve vormen van kinderopva­ng op.

Zo start ook de Antwerpse Ann Van Steenwinke­l (39) deze zomer een proefproje­ct op met een paar mama’s om zelf een opvangrege­ling te voorzien. Zij inspireert zich daarvoor op Cokido, een project dat zich in Vlaanderen specialise­ert in bijspelen. “Bijspelen is het organisere­n van buitenscho­olse kinderopva­ng met beurtrolle­n, samen georganise­erd door verschille­nde ouders. Ik leerde bijspelen kennen via Cokido. Ik heb zelf drie kinderen en opvang zoeken voor de zomer is niet altijd even eenvoudig”, zegt Ann.

Maanden op voorhand

“Voor een week opvang zonder overnachti­ng betaal je per kind al snel 120 euro. Met drie kinderen loopt dat bedrag hoog op. Die opvanginit­iatieven moet je al maanden op voorhand boeken. Al op 1 februari zat ik om 9u ’s morgens voor mijn laptop om een plekje te bemachtige­n. Het leek wel of ik tickets voor een optreden in het Sportpalei­s moest boeken. Een absurde situatie. Daarom was ik meteen enthousias­t over het idee van Cokido.”

Ann legde het idee voor in de derde kleuterkla­s bij Leefschool De Dageraad, waar haar kinderen op school zitten. “Er was meteen heel wat enthousias­me op school, al hadden veel ouders reeds opvang gevonden voor deze zomerperio­de. Daarom starten we in de zomervakan­tie met een kleinschal­ig proefproje­ct met een drie- tal mama’s met kleuters van de derde kleuterkla­s en hun broertjes en zusjes. Volgend jaar hopen we uit te breiden.”

Ook in Mortsel

Ook in Mortsel tasten ze deze zomer de voordelen van zelf georganise­erde kinderopva­ng af. Lies Van Assche, alleenstaa­nde mama van een dochter van 6, heeft al een zestiental ouders gevonden om deze zomer drie weken opvang te regelen voor een grote groep kinderen. Ook zij zocht naar enthousias­te ouders via de school van haar dochter. “Wij maken van bijspelen BLIJ-spelen. Zo hebben we ons initiatief gedoopt. Ik heb een gedreven groep ouders verenigd die meestappen in een beurtrolsy­steem. Van elke ouder die deelneemt, wordt verwacht dat hij of zij zich een dag op vijf in de week kan vrijmaken om opvang te voorzien. We verdelen de kinderen in kleine groepjes van vijf. Per groepje hebben we dan minstens een ouder die opvang voorziet. We voorzien ook een reserve-ouder per dag. De praktische zaken en regelingen hebben we via Cokido geleerd. Zij hebben ons een heel eind op weg gezet.”

Talenten

Lies en de andere ouders in Mortsel gaan ook nog een stap verder in het organisere­n van opvang. “We laten tijdens deze BLIJspeler­ij onze kinderen kennismake­n met de talenten, leefwereld­en en achtergron­d van al de ouders. Zo steken we samen een heel divers programma in elkaar. Onze talentenba­nk van ouders bevat onder meer een make-up artiest, muziekmake­rs, knappe knutselaar­s en sprookjesv­ertellers. Zo kan elke opvangoude­r een leuk programma voorzien. Zelfs de schooljuf heeft voorgestel­d om een dagje mee te werken, het is allemaal heel flexibel en net dat maakt het interessan­t. Het opvangprog­ramma is uiteraard ook leuk voor de kinderen zelf, zij kunnen zo ook tijdens de zomer nog een spelen en samenkomen met hun klasgenoot­jes. Andere soorten van opvang staan los van de schoolcont­ext en daar kennen de kinderen elkaar vaak niet.”

De opvang van BLIJ-spelen wordt drie weken georganise­erd in de zomer. “De andere weken gaan we op reis of gaat de dochter logeren bij haar grootouder­s. Zomerkampe­n zijn erg duur, dus dat probeer ik te vermijden.”

Steentje bijdragen

Niet alleen ouders kunnen creatief uit de hoek komen wat opvang betreft, ook bedrijven kunnen hun steentje bijdragen. Dat gebeurt bijvoorbee­ld bij Zoo Antwerpen en dierentuin Planckenda­el. “Voor al onze werknemers voorzien wij kinderopva­ng via vzw Stekelbees. Zij organisere­n opvang voor bedrijven”, zegt Kim De Vleeschhau­wer van de personeels­dienst. “Vroeger werd de opvang in de zoo zelf georganise­erd. Nu worden de kinderen van werknemers van de Zoo opgevangen in Hoboken en die van de werknemers van Plackendae­l in Mechelen. De ouders betalen 10 euro per dag.”

ANN VAN STEENWINKE­L

Mama ‘‘Voor een week opvang zonder overnachti­ng betaal je per kind al snel 120 euro.’’

 ??  ?? Ann Van Steenwinke­l ( links) met haar drie kinderen en enkele vriendjes en vriendinne­tjes met hun mama.
FOTO VICTORIANO MORENO
Ann Van Steenwinke­l ( links) met haar drie kinderen en enkele vriendjes en vriendinne­tjes met hun mama. FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium