Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Haven blijft polders vernietige­n ondanks arrest Raad van State”

-

Een gerechtsde­urwaarder stelde in opdracht van de actiegroep Doel 2020 maandag vast dat het Antwerpse havenbestu­ur de aanleg van natuurgebi­ed nabij Prosperpol­der zelfs opdrijft, “ondanks het arrest van de Raad van State”.

Vrijdag besliste de Raad van State dat het afbakening­splan voor de Antwerpse haven – althans in het Waasland – volkomen illegaal is en terug naar af moet. Ook de reeds aangelegde en nog geplande natuurcomp­ensaties zouden daardoor vervallen. Volgens Doel 2020-zegsman Jan Creve besliste het havenbestu­ur maandag ijlings om de werken in de Prosperpol­der-Zuid nog te versnellen “om zoveel als mogelijk een onomkeerba­re situatie te creeren”.

Doel 2020 liet het verderzett­en van die werken, en de aanvoer van extra materiaal, maandag vaststelle­n door de advocaat van de groep, meester Igor Rogiers, én door een gerechtsde­urwaarder. Een aanvankeli­jke toestemmin­g om de werken te bezoeken werd op de werf “plots in opdracht van hogerhand geweigerd”, hoewel de werken volgens Creve ook van op afstand te vol- gen waren. Volgens Creve is het nonsens zich te verbergen achter “een vergunning”. “De basis daarvoor is weggevalle­n en al eerder gaf de rechtbank ons op eenzelfde grondslag gelijk om de stopzettin­g van sloopwerke­n in Doel af te dwingen. Ook toen zei men een vergunning te hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium