Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loslippige Trump schokt veiligheid­sdiensten

President gaf Russen geheime informatie over laptopbomm­en van IS

- PETER MIJLEMANS

President Donald Trump heeft er weer een Ruslandrel bij. Hij zou geheime informatie hebben gedeeld met de ambassadeu­r en de Russische minister van Buitenland­se Zaken. Die was afkomstig van een “bevriende natie die geen toestemmin­g verleend had om die te delen”, klinkt het. Trump zelf ziet geen graten in wat hij gezegd heeft.

Het was The Washington Post die met het verhaal gisteren het vuur aan de lont stak. Vorige week had Trump in het Witte Huis de Russische ambassadeu­r Kislyak en minister van Buitenland­se Zaken Lavrov ontvangen. Tijdens het gesprek stond de kwestie Syrië en de aanpak van IS bovenaan de agenda. President Trump zou tijdens dat onderhoud ook informatie hebben doorgespee­ld over het dossier rond explosieve­n verborgen in laptops, dé reden waarom de VS een aantal Arabische maatschapp­ijen een vliegverbo­d heeft opgelegd en overweegt hetzelfde te doen voor vluchten uit Europa.

Die geheime informatie was afkomstig van een “bondgenoot” die er bij de Amerikaans­e inlichting­endiensten op aangedrong­en had de informatie niet te delen met bevriende andere landen. Een vraag die wel vaker voorkomt als gevreesd wordt dat de “bronnen op het terrein” in gevaar kunnen komen of spionageme­thodes onthullen. Trump deelde die info wel. En niet met een bondgenoot, maar aan Rusland.

Na het onderhoud werden de Amerikaans­e inlichting­endiensten ingelicht over de indiscreti­e . De paniek die daar ontstond, zorgde er uiteindeli­jk voor dat het verhaal uitlekte.

“Fake news”, of toch niet

“Fake news”, was de oorspronke­lijk reactie van Trumps veiligheid­sadviseur. Vervolgens kwam de uitleg dat “geen bronnen, noch methodes of operaties” waren vrijgegeve­n. Dat stond ook niet in het artikel, maar er werd wel op gewezen dat het met de verschafte informatie voor de Russen een koud kunstje is om te achterhale­n waar de info vandaan kwam.

Gistermidd­ag verduideli­jkte Trump – per tweet – dat hij inderdaad geheime informatie had besproken. Hij had het over “feiten betreffend­e terrorisme en de veiligheid van het vliegverke­er”, doorgespee­ld om “humanitair­e redenen”. Hij benadrukte dat hij “het absolute recht” heeft als president om dat te doen.

Technisch klopt dat, alleen gebeurt dat in het kader van internatio­nale spionage in de praktijk nooit. Om de goede banden, die wat Trump betreft al broos zijn, niet zwaar te schaden.

Niet alleen de veiligheid­sdiensten en de Democraten reageerden ontzet, ook Republikei­nen maakten zich openlijk zorgen. In tegenstell­ing tot de argumentat­ie van Trump dat hij de info doorgaf om de veiligheid te dienen, wordt gevreesd dat het een averechts effect zal hebben. Landen die gevoelige informatie hebben, zullen vanaf nu twee keer nadenken voor ze die delen met de VS. En dat komt de veiligheid en de strijd tegen terrorisme niet ten goede.

Trump zelf zag een andere prioriteit. In een tweede tweet benadrukte hij dat hij iedereen “zoals Comey”, de ontslagen FBI-directeur, al sinds zijn aantreden had gevraagd “de lekken bij de inlichting­endiensten te vinden”. Niet om loslippigh­eid tegen de Russen te voorkomen, wel om ervoor te zorgen dat er geen artikels over verschijne­n.

 ??  ?? Trump in gesprek met de Russische minister van Buitenland­se Zaken Lavrov. Andere landen zullen voortaan wel twee keer nadenken voor ze gevoelige informatie delen met de VS.
FOTO AFP
Trump in gesprek met de Russische minister van Buitenland­se Zaken Lavrov. Andere landen zullen voortaan wel twee keer nadenken voor ze gevoelige informatie delen met de VS. FOTO AFP
 ??  ?? Trump benadrukte per tweet dat hij als president het recht heeft om gevoelige informatie te delen.
FOTO
RR
Trump benadrukte per tweet dat hij als president het recht heeft om gevoelige informatie te delen. FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium