Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op de foto met een uil? Niet meer in Antwerpen

Stad verbiedt shows met roofvogels, voor Antwerpse Zoo geldt uitzonderi­ng

- ANDREAS ROTTY

Gedaan met roofvogels op braderijen en in dierenshow­s. Schepen Nabilla Ait Daoud verbiedt die praktijken op het Antwerpse grondgebie­d. Voor de Antwerpse Zoo geldt een uitzonderi­ng, maar niet voor profession­ele valkeniers. “Dit is broodroof.”

b

Schepen van Dierenwelz­ijn Nabilla Ait Daoud (N-VA) liet gisteren in de Hobokense Polders een kerkuil vrij die gerevalide­erd was nadat hij betrokken was geweest bij een verkeerson­geval. Die bevrijding stond symbool voor wat de stad wil bereiken met de nieuwe regelgevin­g sinds 1 mei. Roofvogels als valken, uilen en buizerds mogen niet langer opgevoerd worden als publiekstr­ekker in shows of op buurtfeest­en in de stad Antwerpen. Zo werden ze weleens op braderijen gebruikt om als mascotte mee op de foto te gaan.

“Roofvogels worden steeds meer in gevangensc­hap gehouden als gedomestic­eerde dieren”, duidt Vogelbesch­erming Vlaanderen het probleem. De organisati­e vindt dat de dieren te vaak slecht behandeld worden door hun eigenaars. “Bovendien wordt de roofvogelh­andel in verband gebracht met illegale praktijken zoals het roven van eieren en kuikens in de vrije natuur.” Vogelbe- scherming Vlaanderen is dus erg opgetogen dat de grootste stad van Vlaanderen hun raad opvolgde.

“Broodroof”

Het verbod geldt enkel op openbare plaatsen, wat dus betekent dat de Zoo van Antwerpen wel nog shows mag opvoeren, want het is een privaat domein. “Je kan de Zoo niet vergelijke­n met wat er elders met roofvogels gebeurt”, zegt schepen Daoud. “Ze zitten er niet in een klein hoekje. De Zoo heeft de laatste jaren enorm veel stappen ondernomen in de richting van een beter dierenwelz­ijn. En daarbij is het educatieve karakter van de voorstelli­ngen in de Zoo een belangrijk aspect, kinderen leren ervan bij. Wat wij zien bij de meeste valkeniers bijvoorbee­ld is een parade zonder veel meerwaarde.”

Daar is valkenier Dominique het niet mee eens. Hij geeft shows met roofvogels en daar leren zijn toeschouwe­rs heel wat uit, argumentee­rt hij. Maar dat mag dus niet langer op openbare plaatsen. “Ik ga volledig akkoord met de stelling dat roofvogels niet op braderijen thuishoren. Elke goede valkenier laat zijn vogels vrij in hun natuurlijk gedrag en laat hen geen trucjes doen. Ik vind het jammer dat onze mening niet werd gevraagd in dit verhaal. Dit is broodroof, zeker als het verbod overal in Vlaanderen zou komen.”

 ??  ?? FOTO GREGORY VAN GANSEN Schepen van Dierenwelz­ijn Nabilla Ait Daoud laat symbolisch een kerkuil vrij in de Hobokense Polders.
FOTO GREGORY VAN GANSEN Schepen van Dierenwelz­ijn Nabilla Ait Daoud laat symbolisch een kerkuil vrij in de Hobokense Polders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium