Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil Antwerpen in

Kunstenaar Thomas Verstraete­n (29) laat zaterdag vijftig groepen mensen paraderen op Linkeroeve­r

-

Thomas Verstraete­n droomt er al heel lang van om de stad te ‘tonen’. “Dat is een enorm moeilijke opdracht. Je denkt aan straten, wijken mensen en voertuigen, maar wat is nu het ultieme beeld? Dat blijft toch persoonlij­k, het is altijd een constructi­e van de werkelijkh­eid.”

En dus is Thomas vertrokken van de mensen die hem zelf opvallen op straat. Zij vormen de basis van zijn fictieve classifica­tiesysteem om orde te brengen in de chaos van de straat, de stad en bij uitbreidin­g de hele wereld. “Die groepen kunnen skaters zijn, mannen die in pak naar hun werk gaan of vrouwen in SUV’s. Het valt op dat iedereen in zijn eigen sociale bubbel leeft. Het unieke aan dit project is dat ik al die sociale bubbels bij elkaar breng. Ik plan bewust tussen de repetitie en de parade zelf een maaltijd voor iedereen, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

De parade is een ode aan de stad en een viering van de diversitei­t in Antwerpen. “Zonder de complexite­it en de problemen uit de weg te gaan. Er zit bijvoorbee­ld ook een groepje afvalgooie­rs bij, mensen die ik liever niet in de stad zie, maar waar ik op sommige momenten zelf ook toe kan behoren. Het is niet allemaal zwartwit.”

Duizend toeschouwe­rs

Nadat Thomas Verstraete­n zijn plan had gemaakt, begon het grote werk om al die mensen te vinden en te motiveren om mee te doen aan zijn parade. “Ik heb bijvoorbee­ld tachtig acteurs en artiesten gebeld, om er twintig over te houden. Ik ben mijn plan gaan voorstelle­n in bedrijven en bij vereniging­en. Op de markt heb ik de marktkrame­rs aangesprok­en en via de cultuurant­enne van Linkeroeve­r kwam ik terecht bij de City Pirates. Ik wilde me heel graag inbedden in de wijk waar de parade plaatsvind­t. Het mag zeker geen invasie zijn.

Het publiek neemt zaterdag plaats op een grote houten tribune op het Frederik van Eedenplein, met zicht op de Schelde. Er kunnen duizend mensen plaatsneme­n die zullen kijken naar een parade van eveneens duizend mensen. “De straatlant­aarns zullen uitgaan en voor de tribune komen spots. De stoet wandelt dus het licht in en er vervolgens weer uit.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium