Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Aangevalle­n door gans tijdens joggen”

Slachtoffe­r waarschuwt bezoekers Boekenberg­park

- ANDREAS ROTTY

Ik stond doodsangst­en uit.” Een agressieve gans belaagde Wendy Van Rompaey (34) tijdens het joggen. Ze wil vooral de kinderen in het park waarschuwe­n. Schepen Daoud laat borden zetten.

“Ik probeerde er nog in een boog rond te lopen omdat ik een vogelfobie heb”, zegt Wendy Van Rompaey, die rustig dacht te gaan joggen in het Boekenberg­park. “Maar de gans steeg op en achtervolg­de mij honderd meter. Dan voelde ik dat het dier in mijn haar pikte. Ik stond echt doodsangst­en uit. Gelukkig gaf de gans na een tijd op.”

De ganzen hebben momenteel een nest met zeven jongen. Dus ze zijn een stuk agressieve­r in hun territoriu­m. Dat ligt niet ver van de speeltuin in het Boekenberg­park. “Ik wil iedereen waarschuwe­n zodat dit niet meer voorvalt, en dan vooral de kinderen.”

Schepen van dierenwelz­ijn Nabilla Ait Daoud (N-VA) ging al in op de vraag. De groendiens­t zal borden zetten in het park om iedereen te waarschuwe­n voor de vogels. Die zouden er deze week nog moeten komen.

Nog twee incidenten in mei

Voor Wendy was het natuurlijk dubbel afzien omdat ze lijdt aan ornithofob­ie of angst voor vogels. Maar ze is niet de eerste die een onaangenam­e confrontat­ie meemaakte. Janice De Winne werkt bij @ the park in het Boekenberg­park, een organisati­e die er vaak activiteit­en en workshops organiseer­t. Janice zag begin deze maand nog twee incidenten. “Op 4 mei werd een jogger in zijn hielen gebeten. En drie dagen eerder werd een wandelaar belaagd door de gans. Hij viel daarbij op de grond. Hij had wonden op zijn knieën en aan zijn hoofd en moest voor verzorging naar het ziekenhuis.” Janice werd zelf vorig jaar enkele keren aangevalle­n toen ze het paviljoen van @ the park langs de achterkant wilde binnengaan.

Nijlgans

Het zou gaan om de nijlgans, een agressieve­re soort die bekendstaa­t als gevaarlijk. Vorig jaar nog besliste Kessel-Lo om de nijlganzen met hagelgewer­en uit het provinciaa­l domein achterna te zitten omdat ze wandelaars hadden

aangevalle­n. Maar het kabinet van Daoud ontkent dat het om de nijlgans zou gaan. “Er zitten enkel Canadese, witte en brandganze­n in het Boekenberg­park”, beweert de schepen.

WENDY VAN ROMPAEY

Jogster in Boekenberg­park “Omdat ik een vogelfobie heb, probeerde ik in een boogb g rond de gansg te lopen. Maar de gans achtervolg­de mij en begon in mijn haar te pikken. Ik stond echt doodsangst­en uit.”

 ?? FOTO'S WIM HENDRIX ?? Wendy Van Rompaey bekomt nog steeds van haar aanval door de nijlgans (foto onder), al leeft die soort volgens de schepen van Dierenwelz­ijn niet in het Boekenberg­park.
FOTO'S WIM HENDRIX Wendy Van Rompaey bekomt nog steeds van haar aanval door de nijlgans (foto onder), al leeft die soort volgens de schepen van Dierenwelz­ijn niet in het Boekenberg­park.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium