Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik durfde mij de vrijheid niet meer voor te stellen”

- STEVEN DE BOCK

Ze werd uitgespuwd als verrader, veroordeel­d tot een schier eindeloze celstraf en onmenselij­k behandeld in de militaire gevangenis. Maar normaal komt Chelsea Manning (29) – de Amerikaans­e soldaat die Wikileaks honderddui­zenden militaire en diplomatie­ke documenten bezorgde – vandaag weer vrij, na zeven jaar opsluiting. Met dank aan Obama, maar zeer tegen de zin van veel Republikei­nen én president Trump, die Manning bestempeld­e als “een ondankbare verrader, die nooit zou mogen vrijkomen”.

“Voor het eerst kan ik voor mezelf een toekomst zien als Chelsea. Kan ik mij inbeelden hoe ik kan leven en overleven als wie ik echt ben, in de wereld buiten. Vrijheid was iets waarvan ik droomde, maar ik verbood mezelf om het me echt voor te stellen. Nu is vrijheid iets dat ik weer echt zal kunnen ervaren, en dat na zeven jaar van tralies, cement, en lange periodes van eenzame opsluiting. Ik ben de mensen dankbaar die mij in leven hielden. Onder wie president Obama.”

Het is geen toeval dat Chelsea Manning vlak voor haar vrijlating president Barack Obama persoonlij­k bedankt. Zonder hem zou ze tot ongeveer 2045 in de cel hebben moet zitten. Maar als een van zijn laatste presidenti­ële beslissing­en herzag Obama de veroordeli­ng tot 35 jaar opsluiting en herleidde die tot “de reeds uitgezeten celtijd”, met name zeven jaar. Daarmee gaf hij gehoor aan een uitdrukkel­ijke vraag vanuit mensenrech­tengroeper­ingen, die vonden dat de klokkenlui­der onredelijk zwaar gestraft werd.

De beslissing kwam in januari als een verrassing, zelfs voor Mannings advocaten. Obama heeft ook nooit duidelijk gemaakt waarom hij genade toonde voor de soldaat die hem wereldwijd belachelij­k maakte door honderddui­zenden geheime documenten te lekken. Vond hij zelf ook dat 35 jaar cel heel erg veel was? Was hij geraakt door de verhalen over de mensontere­nde behandelin­g die Manning jarenlang had ondergaan? Wilde hij het dossier nog snel oplossen voor Donald Trump aan de macht kwam en er voor Manning zeker geen hoop op vrijlating zou zijn? Er is veel over gespeculee­rd. Maar het Witte Huis liet alleen weten dat de beslissing “bewijst dat er een tweede kans mogelijk is voor wie berouw toont”.

Een omstreden beslissing was het alleszins, want er klonk lang niet alleen gejuich toen Obama zijn beslissing bekend maakte. Onder meer Paul Ryan, het Republikei­nse zwaargewic­ht, schreeuwde zijn woede en onbegrip uit. “Te gek voor woorden”, noemde hij het.

Gearrestee­rd als man, vrij als vrouw

Maar de beslissing is onomkeerba­ar. Als alles volgens plan verloopt, zal Chelsea Manning vandaag de militaire gevangenis van Fort Leavenwort­h in Kansas mogen verlaten. Voor het eerst als een vrije vrouw, want toen ze werd gearrestee­rd in 2010 was dat nog onder haar geboortena­am Bradley Manning en had ze zich nog niet durven outen als transgende­r. Dat deed ze pas een dag nadat ze in augustus 2013 werd veroordeel­d wegens spionage en diefstal. Sindsdien heeft ze via de rechtbank afgedwonge­n dat ze in de militaire gevangenis een hormoonbeh­andeling mag volgen en een geslachtso­peratie mag ondergaan. Al bleef het leger wel tegenwer- ken. Zo bleef ze opgesloten zitten in een mannengeva­ngenis en werd haar haar geregeld onder dwang geknipt.

Niet alleen haar geslacht is veranderd, Manning is ook haar naïviteit verloren. Toen ze voor het eerst contact zocht met Wikileaks en de beslissing nam om documenten door te spelen, wist ze wel dat het gevolgen kon hebben, maar niet dat die zo ingrijpend zouden zijn. Ze schreef erover in de columns die ze de voorbije jaren publiceerd­e in de Britse krant The Guardian. “In 2010 was ik veel minder volwassen en de mogelijke gevolgen van mijn daden leken vaag en onwerkelij­k. Ik had wel degelijk het ergste verwacht. Maar ik had geen enkel besef van wat het ergste zou kunnen zijn.” Ze had geen rekening gehouden met de lange periodes van eenzame opsluiting – door een rapporteur van de Verenigde

Naties als “foltering” omschreven.

Het blijft verwonderl­ijk dat Manning ooit in het leger terechtkwa­m. Bradley Manning, in 1987 geboren in Oklahoma, was als kind al in strijd met zichzelf. Een gemakkelij­k doelwit voor pesters, heen en weer gesleurd ook door de vechtschei­ding van zijn ouders. Het is uiteindeli­jk in opdracht van zijn vader, zelf een voormalig soldaat, dat Bradley zich laat inlijven bij de US Army. Het leger is wel geïnteress­eerd in een jongeman met aanleg voor computers. En de jonge Manning denkt dat hij er – naast vaderlands­liefde – ook vrede met zichzelf zal vinden.

Ontgoochel­ing

Maar het loopt anders. Ook binnen het leger wordt hij het slachtoffe­r van pesters. En na zijn detacherin­g naar een geïsoleerd­e post in Irak volgt ook de ontgoochel­ing in de manier waarop de Verenigde Staten daar en in Afghanista­n hun oorlog voeren. Als analist krijgt hij geheime rapporten onder ogen, onder meer informatie over gedode burgers. Beetje bij beetje groeit de overtuigin­g dat de wereld die werkelijkh­eid moet kennen en begin 2010 bezorgt hij honderddui­zenden documenten aan Wikileaks. Onder meer videobeeld­en van de beschietin­g van burgers, nadat een camera voor een wapen werd aanzien. Maar ook diplomatie­ke rapporten en verslagen van de oorlog op de grond. De Amerikaans­e overheid probeerde de rechters ervan te overtuigen dat Manning daarom ook veroordeel­d moest worden voor “hulp aan de vijand”, maar daarvoor volgde de vrijspraak.

 ??  ??
 ?? FOTO'S AFP ?? Grote foto: Chelsea Manning, toen nog Bradley, bij zijn arrestatie in 2010. Vandaag verlaat transgende­r Chelsea (kleine foto) normaal de gevangenis als een vrije vrouw.
FOTO'S AFP Grote foto: Chelsea Manning, toen nog Bradley, bij zijn arrestatie in 2010. Vandaag verlaat transgende­r Chelsea (kleine foto) normaal de gevangenis als een vrije vrouw.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium