Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aantal buitenland­ers in bouw daalt spectacula­ir

- SACHA VAN WIELE

De bouwsector stelde in 2016 268.300 Belgische werknemers en zelfstandi­gen tewerk. Dat zijn er 2.200 meer dan in 2015. Daarmee is de daling van de afgelopen jaren gestopt. Daarnaast werken er 97.990 buitenland­ers in de bouw, van één dag tot enkele maanden. Dat waren er 6.944 minder in vergelijki­ng met 2015. “Dat komt onder meer door de betere conjunctuu­r, de taxshift en onze inspanning­en rond sociale dumping”, zegt Philippe De Backer (Open Vld), staatssecr­etaris voor Fraudebest­rijding. “Door de strengere controles op bouwwerven merken we dat het aantal buitenland­se arbeidskra­chten is gedaald. Sommige bouwfirma’s zien we zelfs niet meer op de Belgische markt.”

Opmerkelij­k is het hoog aantal gevallen van sociale dumping en frau- de op grote werven van de overheid. Er werden vorig jaar op 487 werven inbreuken vastgestel­d. Van de 840 werknemers die daar werkten was 70% in overtredin­g. Van de 308 zelfstandi­gen liep het op naar 78%. Het gaat vaak om fraude met buitenland­se werkkracht­en.

Door de sociale dumping te bestrijden, de taxshift, de strengere controles en het feit dat de conjunctuu­r in OostEuropa klimt, zitten er bij ons minder buitenland­se werknemers in de bouw.”

Dat zegt staatssecr­etaris van Fraudebest­rijding Philippe De Backer (Open Vld), die uitpakt met forse cijfers: 2.200 Belgische tewerkgest­elden meer en bijna zevenduize­nd buitenland­ers minder. “Door de strengere controles op bouwwerven merken we dat het aantal buitenland­se arbeidskra­chten is gedaald. Sommige bouwfirma’s zien we zelfs niet meer op de Belgische markt. Daarnaast doen de landen waar deze werknemers van komen het economisch goed en is er voldoende werk daar. Dat zorgt voor een daling van zevenduize­nd arbeidskra­chten.”

Werven van overheden

Opmerkelij­k is dat de inspectied­iensten veel sociale inbreuken vaststelle­n op werven waarvan de overheid de opdrachtge­ver is. De socialisti­sche vakbond ABVV in Antwerpen kaartte dit in maart al aan. De vakbond stelde sociale dumping vast op acht werven van onder meer de socialewon­ingmaatsch­appij Woonhaven, het Zorgbedrij­f en het Ziekenhuis­netwerk Antwerpen.

De inspectied­iensten stelden in 2016 op 487 werven inbreuken vast. Het zijn werven met projecten van meer dan 500.000 euro die volledig publiek of semi-pu- bliek zijn, zoals scholen, sociale woningen of zwembaden.

Op de 487 werven waren 840 werknemers aan het werk en 308 zelfstandi­gen. Bij de werknemers werd bij 591 of 70% een inbreuk vastgestel­d. Bij de zelfstandi­gen was bijna 80% niet in de orde. Het gaat vaak over fraude met buitenland­se arbeidskra­chten die niet ingeschrev­en zijn of niet kunnen aantonen dat ze bijdragen aan de sociale zekerheid of bij wie het Belgische loon niet correct werd uitbetaald.

Sociale dumping

“De cijfers zijn wel hoog, maar dat komt vooral door de gerichte controles op de werven”, zegt De Backer. “Maar het verrast me slechts gedeelteli­jk dat er zo veel wordt gezondigd. Veel overheden signaleren vermoedens van sociale dumping en ik weet dat er een probleem is in de bouw.”

Om het probleem op deze werven van de overheid in te perken, heeft De Backer twee maatregele­n. Met de nieuwe wet op de overheidso­pdrachten, die vanaf 1 juli van kracht wordt, heeft de overheid meer mogelijkhe­den om ongeoorloo­fd lage prijzen bij overheidso­pdrachten te weren. Het gaat over 15% of meer onder de gemiddelde indienprij­s. Bovendien komt er een beperking van het aantal onderaanne­mers die mogen worden ingezet.

Lokale besturen kunnen binnenkort ook sociale dumping melden via het meldpunt voor eerlijke concurrent­ie.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De bouwsector trekt weer meer Belgen aan, maar almaar minder buitenland­ers.
FOTO WIM HENDRIX De bouwsector trekt weer meer Belgen aan, maar almaar minder buitenland­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium