Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben gepest, geslagen, bedreigd, maar mij sluiten ze op”

Tineke (75) en Sven (45) worden gepest door buren Ze trekken één pestkop binnen in huis en bellen politie Politie is van mening dat koppel zich schuldig maakt aan ontvoering Parket eist nu celstraf tegen Tineke en Sven

- JORIS VAN DER AA

Het Antwerpse parket heeft vier maanden cel geëist tegen de 75jarige Tineke Lievens uit Schelle. Samen met haar partner Sven staat ze terecht voor ‘vrijheidsb­eroving’. Tijdens een hoogoplope­nde burenruzie hadden ze een 13jarige pestkop aan zijn arm mee in hun huis getrokken en de deur dichtgedaa­n. “Als ik terug de cel in moet, hang ik me op.”

De feiten dateren van 23 maart 2016, in de Peperstraa­t in Schelle. Tineke Lievens (75) en haar man Sven (45) zitten televisie te kijken wanneer jongeren uit de buurt voor de zoveelste keer kabaal schoppen voor hun woning. Het koppel leeft al maanden op gespannen voet met enkele buurtbewon­ers, die hun kinderen lijken uit te sturen om de twee het bloed van onder de nagels te pesten. Lawaaiover­last, uitgerukte planten, bekraste auto, bedreiging­en en kwalijke roddels ... de stapel met klachten die Tineke bij de politie en de socialehui­svestingsm­aatschappi­j indiende, wordt almaar groter.

De spanningen in de buurt lopen zo hoog op dat Danny, de gehandicap­te zoon van Tineke die in een woonzorgce­ntrum verblijft, tijdens het weekend niet meer naar huis durft te komen. Het koppel liet zelfs een bewakingsc­amera plaatsen om de jongeren uit hun voortuin te houden.

“We zagen op de bewakingsc­amera dat er weer een hele groep jongeren rond onze – splinterni­euwe – auto hing”, zegt Tineke. “Mijn man ging naar buiten om die jongens de wacht aan te zeggen. Konden ze zich nu echt niet normaal gedragen? Het gesprek ontaardde onmiddelli­jk in een ruzie en een handgemeen.”

Woedende menigte aan de deur

Tijdens het tumult vliegt een van de jongens op Tineke af, waarop haar man hem bij de arm grijpt. Een andere jongen trekt haar vervolgens bij de haren en werkt haar tegen de grond. “Mijn man trok die jongen mee, omdat hij de beelden van de bewakingsc­amera wilde laten zien. Toen ze mij aanvielen, zijn we in paniek naar binnen gelopen en hebben we de garagepoor­t gesloten. We hebben ook de rolluiken naar beneden gelaten, want ondertusse­n stond er een woedende menigte aan onze deur. We wilden die jongen helemaal niet vasthouden, we waren gewoon bang dat ze ons iets zou- den aandoen. Ze waren keihard op de deur aan het bonken en ze gooiden met vazen naar onze gevel. Ik had voor meer dan 1.000 euro schade.”

Voor het tumult is losgebarst­en, hebben Tineke en haar man al naar de politie gebeld om te melden dat er alweer jongeren aan hun eigendomme­n zitten. Ook tijdens de ruzie belt ze in paniek nog naar de politie. “Op het moment dat die jongen bij ons binnen was, heb ik de politie verteld wat er aan het gebeuren was. De 13-jarige jongen is uiteindeli­jk via een raam naar buiten geklommen. We hebben hem geen moment tegengehou­den.”

De politie die ter plaatse komt, neemt van alle partijen verklaring­en af. Buurvrouw N.W. is zowat de kroongetui­ge, maar net met die dame leven Tineke en Sven in onmin. “Ik hoopte dat de politie en het gerecht eindelijk eens zouden optreden tegen die pestkoppen die ons het leven zuur maakten”, zucht Tineke. “Maar dat gebeurde niet. Wij werden in boeien geslagen op bevel van het parket. Wegens ontvoering. We wisten niet wat ons overkwam. ‘U bent aangehoude­n’, kreeg ik te horen. Op het ene moment zat ik rustig voor mijn tv, een paar uur later zat ik met een moordenare­s in de cel in de Begijnenst­raat. Ik had me mijn oude dag wel anders voorgestel­d.”

Het Antwerpse parket tilt zeer zwaar aan de feiten. Volgens het parket hebben Tineke en haar man zich schuldig gemaakt aan “wederrecht­elijke vrijheidsb­eroving”. Het parket vordert een onderzoeks­rechter én vraagt een aanhouding­smandaat tegen het koppel. De onderzoeks­rechter wil niet te veel woorden vuilmaken aan de zaak.

Voor de rechter

Advocaat Sam Vlaminck, die het koppel bijstaat, noemt de beslissing­en van de onderzoeks­rechter en de parketmagi­straat “hallucinan­t”. “Een doodbraaf koppel dat al maanden wordt gepest en bedreigd, wordt als beroepscri­minelen in de bak gegooid. Tineke is 75 en heeft een blanco strafregis­ter. Weet u wat het argument was om haar in de cel te gooien? Recidivege­vaar en collusie (samen

zwering, red.). Dit verhaal illustreer­t de wereldvree­mdheid van sommige magistrate­n. Je stopt mensen toch niet in de gevangenis omdat ze een jongen aan de arm hebben getrokken?”

Het Antwerpse parket bleef gisteren bij zijn stelling dat Tineke en Sven zwaar over de schreef zijn gegaan. De aanklager eiste zes maanden voor Sven en vier maanden cel voor Tineke. “We houden rekening met de leeftijd van de beklaagde en de moeilijke voorgeschi­edenis”, aldus het parket. “Maar wat ze gedaan hebben kan niet. Je mag een persoon niet tegen zijn wil vasthouden, en zeker geen minderjari­ge. Dat is wat ze hebben gedaan.”

Advocaat Vlaminck pleitte resoluut voor de vrijspraak en haalde in een bijtend betoog uit naar het parket. “Hier is absoluut geen sprake van een wederrecht­elijke vrijheidsb­eroving, omdat deze mensen nooit de intentie hadden om die jongen vast te houden. Deze mensen waren gewoon doodsbang. Tineke werd gestampt en aan haar haren getrokken, maar naar die feiten heeft het parket geen onderzoek gedaan.”

Tijdens de zitting zat Tineke onophoudel­ijk te huilen. De voorzitste­r van de rechtbank vroeg haar hoe de situatie nu is in de buurt. “Slecht, hè mevrouw. Die pestkoppen vinden het geweldig dat mijn man en ik in de gevangenis hebben moeten zitten. De pesterijen en de bedreiging­en gaan gewoon voort.”

De voorzitste­r wilde weten wat er met al haar klachten is gebeurd. Tineke: “Geseponeer­d, hè mevrouw.”

De ouders van de jongen die volgens het parket “van zijn vrijheid werd beroofd”, stelden zich geen burgerlijk­e partij. Buurvrouw N.W., die bij de politie bekend is voor andere burenruzie­s, wijst naar Tineke als grote aanstoker van de ruzies. “Ze kan niks verdragen, belt om de haverklap naar de politie en terrorisee­rt de buurt hier al vele jaren. Geen normaal mens.”

Vonnis op 20 juni.

 ??  ??
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De buurt in Schelle waar Tineke en Sven wonen en waar de feiten zich afspeelden.
FOTO WIM HENDRIX De buurt in Schelle waar Tineke en Sven wonen en waar de feiten zich afspeelden.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Tineke en Sven voor het Antwerpse justitiepa­leis. “We hoopten zo dat de politie die pestkoppen eindelijk eens zou aanpakken, maar
wij werden in de boeien geslagen.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Tineke en Sven voor het Antwerpse justitiepa­leis. “We hoopten zo dat de politie die pestkoppen eindelijk eens zou aanpakken, maar wij werden in de boeien geslagen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium